18. 9. 2021.

Klejv Sinkler_IN MEMORIAM_1940_2021

 

IN MEMORIAM_16.09.2021
Preselio se i Ser Klejv Sincler

NEZAOBILAZAN u istoriji računara - dobio je od Kraljice titulu Lorda (Ser) kada je 1983 prodao u jednoj godini 1.000.000 Spectruma - koji je bio kao sveska A5 i mogao da se prenese u džepu svake "Montgomeri" jakne !!! Nije bilo lasera na aerodromima !


BEZ SVE ŠALE – nezaobilazni UGAONI KAMEN računarstva uopšte – iz vremena kada je kod nas Dejan Ristanović – u časopisu RAČUNARI – u rezoluciji 300 sa 400 objavio 1:1 ŠTAMPANU PLOČU – prvog našeg PC “GALAKSIJA” – KOJU SMO MI FOTOKOPIRALI – pa foto postupkom (srebro – nitrat i slično – “opravili”) te pokušali da sklapamo Kompjuter u “kućnoj radinosti” ! Tada je mene potpuno “osvoljio” Voja Antonić, AUTOR GALAKSIJE kada je na 4 strane časopisa – napisao komentar : HAKER – MALO ZNANJA – MNOGO SUJETE (parafraziram) o liku i delu klinaca – koji su “nahvatali” po jedan “tips and tricks” – i upadali na računare ljudima, kojima su uništavali mesece rada !!! Zapravo o MORALNOM PROFILU “denotativca” – o kojima sam ja kasnije (u drugom kontekstu) mnogo pisao. Od pre par godina, dragi Voja Antonić pozvan je u Silicijsku Dolinu (kao počasni profesor). Nemam vesti o njemu od kada je otišao u Ameriku – jer nas je o tome (uglavnom) obaveštavao – naš dragi prijatelj Zoran MODLI – VIDIMO SE SVI U BUDUĆNOSTI !!!



Kako vam spremam video – reportažu (ne samo «video») za sada ću vam reći ovoliko :

ZX SPECTRUM (u dve verzije) – radio je na jeziku BASIC (mnogo humanijem od DOS-a) sa ukupnom memorijom (I ROM I RAM) od 64 – odnosno 128 KB !!!) sa “spoljnom memorijom” na tonskim trakama kasetofona – sa koga se najpre učitavao softver u kome hoćeš da radiš – a zatim na drugoj kaseti – snimaš šta si radio – TRUDIŠ SE DA UVEK NA VREME IZVADIŠ “ONU DRUGU” KASETU !?! Monitor je bio kućni televizor sa koaksialnim priključkom – Kako je sve to radilo – demonstriraću vam - na videu koji pripremam.



Na toj (danas – “igrački”) ja sam uradio više 3D PREZENTACIJA svojih projekata, u softveru VU 3D - kao arhitekta, koji je do diplome položio 64 predmeta (40 pismeno i usmeno) – I nisam bio arhitekta – bez Državnog ispita. Ovo kažem zbog toga – što se danas bezmalo sve (čast izuzecima) kursadžije – koji za 6 meseci nauče da MANIPULIŠU gotovim softverskim bibliotekama (Euklidovskih PRIMITIVA – ne i fraktalnih) – dakle kocki, kupa, valjaka i prizmi – (u kojima nema ničega) – ali kompjuter te “kutije” ume da presvuče (renderuje) u koji hoćete materijal – beton, staklo, metal, opeku … - oni se dakle nazivaju – ARHITEKTI !!! Najspektakularniji ovakav “model” – ili još gore “master plan” – mogli smo da vidimo u Geo Zavodu … iako je čak i to “intelektualna pljačka” rešenja prikazanog u Abu Dabiju …

Na fotkama : Ser Klejv – njegov pronalazak – moj SPECTRUM – I list sa moje izložbe “20 GOD.UMETNIČKOG RADA” – na kome je predstavljena prva 3D prezentacija OVDE       – a projekat ćemo - i prelistati pred kamerom !

 

#klejvsinkler #zxspectrum #spectrum #pionirračunara #prva3dgrafika “basicjezikzaračunar

 

SLAVA VELIKOM PIONIRU – Ser Klejv SINKLERU  !!!

 

Нема коментара:

Постави коментар