17. 2. 2011.

OTPISANA SREDNJA KLASA


Sećam se sa početka 90 - ih u ulici 1300 kaplara, između Kolarca i Univerziteta  jednog genijalnog grafita (na zgradi Univerziteta) - koji je u jeku Miloševićeve vlasti – sve rekao :
OVOJ ZEMLJI JE POTREBNA MLADOST – U RUDNICIMA !!!

Bilo je to vreme mobilizacija za JNA koja je trebalo „prinudno“ da zadrži bivše bratske narode u granicama – bivše YU – što je „dvostruki moral“ o kome govori navedeni grafit.
Od mladih intelektualaca – ko je imao gde – već je bio napustio Zemlju – deca koja su regrutovana, završila su kao onaj antologijski regrut od 19 godina, Srbijanac - na položaju iznad Ljubljane, koji je obišao sve svetske televiziske programe, pošto je na pitanje novinara, šta on tu radi, odgovorio snuždeno :
„Eto ... oni KAO hoće da se ODCEPE – a mi im KAO NE DAMO !!!“

Bilo je to u vreme prvih višepartijskih izbora. Prvi put posle Broza, više od jednog kandidata na listi : MOŽEŠ DA BIRAŠ ! Kako smo bili naivni. Samo tri kandidata Sloba, Vuk i Voja. Nas četiri drugara od najranijeg detinjstva se sastali da „većamo“ za koga da glasamo, a jedan od nas, već 5 godina Sudija, Joca kaže: „Zapamtite dobro ovo što ću vam sada reći – citiraćete me sledećih 10 godina – bar po sto puta! Koga god da biramo, Miloševića će uvek izglasati onih 80% Srba koji hoće da ne rade za 50DEM - a neće DA RADE za 5.000.DEM“
Je li Joca bio u pravu ? Jeste li čuli za „Paretovo pravilo“ 80% prema 20% ?

Ovih 20% je u svakoj normalnoj Zemlji SREDNJA KLASA.Ona počiva na znanju – zvanju i imanju i ona je MORALNI TEG - mera socijalne ravnoteže svakog normalnog Društva. Ona nije vezana za Diplomu - bilo kog ranga. Srednja klasa su ljudi, najbolji „majstori svoga posla“ bili oni : lekari, slikari, mehaničari, inženjeri, profesori – oni žive dobro i drže balans. Na žalost, u Zemljama u tranziciji naiđe bez najave PET MINUTA za „fukaru“ - kojoj je to jedina moguća šansa ! Što reko Andrić u „Znakovima pored puta“ : „U istoriji svakog Naroda dođe trenutak kad pametni zaćute, budale progovore – a „fukara“ se OBOGATI !!!“ Znala je to srpska srednja klasa, ali niko nije mogao da pretpostavi koliko će to trajati. Niko nije verovao da će jedinoj snazi koja može da održi i PODIGNE Zemlju neko bez pitanja i „bez pardona“ OTETI 20 najboljih – najproduktivnijih godina – recimo od 35. do 55. godine - kad bi trebali najviše da stvaraju. Prvih 10 godina joj je oteto na prevaru - obilatim trgovanjem PATRIOTIZMOM, ali drugih 10 godina smo, tako mi Boga - mi dali na tacni - sadašnjim vlastodržcima.

Normalno je naime da u svim prosperitenim društvima Oligarhija „skida kajmak“ sa kazana blagostanja društva - pa se i ne oseti. Naša vlast je izgubila svaki osećaj za REALNOST. Današnja zvanićna statistika Srbije navodi : 25% „nezaposlenih“ – (triput toliko ništa ne radi za platu), 65% funkcionalno pismenih, 80% naroda na ivici gladi,  ... A naša vlast i dalje ne vidi da se u kazanu ne preliva, da nisu ništa stvorili – da GREBU PO DNU PRAZNOG KAZANA !!!  Šta je ostalo bivšoj SREDNJOJ KLASI, da ućuti – što rek’o Andrić da joj ne kažu: „Posle rata svi su Generali pametni“ – pa tako u narodne kuhinje – pa na kontejnere?

Danas su najveći gubitnici oni koji pošteno rade svoj posao, oni koji ga znaju,oni koji plaćaju račune i poreze, oni koji ne parkiraju nepropisno !!! Ostalo im je da dok detetu u spavaćoj sobi čitaju „bukvicu“ kako treba da uči da bi se usavršavalo i što bolje prodalo svoje ZNANJE – neko im u dnevnoj sobi upravo pljačka zlatni sat, dobijen od Firme za 20 godina rada. Kad ga Policija privede posle pet dana (bez pertli) i vrati vam sat - lopov vam se obrati sa nonšalantnim osmehom : “Komšija ništa lično – posao je posao !“


N a s t a v i ć e   s e  ....!

Нема коментара:

Постави коментар