17. 7. 2017.

KO UMIJE - NJEMU DVIJE

STRUČNJACI SU
SPAS SRBIJE

          Svi stručnjaci – su po definiciji „apolitični“! Norbert Viner svoju knjigu KIBERNETIKA (1964) – počinje uvodnom rečenicom – koja glasi : „Stručnjaci tokom cele karijere – saznaju SVE VIŠE STVARI – O SVE MANJE STVARI !“ (akcenat M.R.) U nemačkom jeziku – ovi „specijalisti“ koje pominje Viner, imaju vrlo precizan naziv :“fach – idioten“ – što u duhu rigorozno preciznog nemačkoj jezika – nema nikakvu uvredljivu konotaciju – to prosto znači : FAH specijalisti (slepi za sve okolo – ali znaju sve što se u njihovoj specijalnosti desilo u celom svetu – u poslednjih mesec dana). Oni svoje ZNANJE – celog živote – „oštre prema vrhu koplja“ !!! To je definicija stručnjaka druge polovine XX veka – koje su doveli do savršenog „kraja“ – industrijsku revoluciju i merkantilnu oblandu !

STRUČNJACI – samo rade svoj posao najbolje što mogu. To je sve !!! Duško Radović je rekao :“Blago onima koji ne znaju ništa – oni mogu da rade sve – stručnjaci moraju da rade samo SVOJ POSAO !“ Dakle za stručnjake je to ujedno – najviši oblik PATRIOTIZMA – oni se gnušaju politikantskog „trgovanja patriotizmom“ – koje ne prestaje !!! Posebna „kolateralna korist“ angažovanja (nepartijskih) stručnjaka – je što oni sa sobom uvek donose STRUČNU (esnafsku) ETIKU ! Oni su navikli da MORALNO POSLUJU – jer imaju svoje : Profesionalne KODEKSE - Nadzorne odbore – Sudove časti i slično.

STRUČNJACI „nemaju cenu“ kažu politički spekulanti – oni su po defaultu – odani : naučnoj, stručnoj, umetničkoj, u svakom slučaju „društveno dogovorenoj“ ISTINI – ili šire rečeno „vrednosnoj orijentaciji“ ! Nema Kabineta u koji idu – po „svoju pamet“ ! U pravilu misle svojom glavom – rešavaju probleme iz svoje specijalnosti – naročito u dobro organizovanim – MULTIDISCIPLINARNIM TIMOVIMA !!! Koji je jedini „nedostatak“ stručnjaka ? Oni najbolje rezultate daju – SAMO U UREĐENIM ekonomskim sistemima.

Šta se dešava sa stručnjacima u vremenima TIRANIJE IDIOTIZMA – koje Molojko Pantić tačno naziva „političkim kuplerajem“ ? Šta rade stručnjaci – u revijalnoj varijanti PARALELNE STVARNOSTI – u kojoj Vlast tvrdi da u zemlji teče „med i mleko“ – dok uništava sve SVETSKE FIRME (bivše zemlje) koje su stvorili „samoupravljači“ – a ovi to nisu u stanju – ni da „okreče“ – kako lepo reče jedna studentkinja – na nedavnom PROTESTU PROTIV DIKTATURE. Stručnjaci – se POVLAČE – ne osećaju više „tlo pod nogama“ ! Andrić je rekao u „Znakovima pored puta“ – „U istoriji svakog naroda dođe trenutak – kad pametni zaćute – budale progovore – a fukara se obogati !“

          Da li su 60% od onih 50% upornih izbornih apstinenata – stručnjaci ? Šta da rade stručnjaci – kad glavnu reč vode kupci Diploma i lopovi Doktorata – koji nemaju pojma – koliko nemaju pojma – o tome o čemu nemaju pojma – ali upravo o tome vole najviše da pričaju – a još više vole da o tome ODLUČUJU !!! Kada je u Zemlji pravni haos – stručnjaci „nisu kod svoje kuće“ ! Kad svi „nacionalni mediji“ ćute o masovnoj i bagatelnoj rasprodaji jedina dva resursa koje ima svako društvo : Teritorije i Naroda – a glasno promovišu jedina tri „preostala“ zanimanja: sport – estradu i politiku – STRUČNJACI se osećaju – kao „stranci u noći“ !!! Ko može u Srbiji da vrati na mesta na kojima se odlučuje STRUČNJAKE - to je kako se kaže „pitanje od milion dolara“ !?! Tim pitanjima se od 2011 godine – u preko 120 postova – pretežno bavio moj blog pod nazivom PRIZIV SAVESTI na adresi :

Vidi ceo ovaj tekst: STRUČNJACI SU SPAS SRBIJE

          Ovde ćemo samo markirati neke od predloženih zaključaka iz proteklih 6 godina. Počeo sam i ja naivno 2012 sa „Predizbornim slagalicama“ – verujući da će SNS – kao zdravo krilo Radikala (nostalgija za Pašićem) – ispuniti svoja obećanja o „čišćenju Mafije“ – zbog kojih su „na mah“ – dobili veliku podršku birača !!! Čim sam otkrio da je Mrkonjić sa Đilasom – uz pomoć slovenačke firme PONTI (projekat Mosta na Adi plaćen 130.000 €) do poslednjeg šrafa, POKRAO konstrukciju – Vijadukta Millo u južnoj Francuskoj i to u Zemlji jednog konstruktora kakav je bio Branko ŽEŽELJ – a niko ih nije pozatvarao - shvatio sam da i ovi „pljuju“ na struku. Ostalo mi je samo da uporedim ukupne investicije : Most na Adi (20 m nad Savom) koštao je 500 miliona evra – a vijadukt u Millou – dug 2,4 kilometra – sa 6 traka – na sedam stubova – od kojih je onaj srednji – viši za 10 metara od Ajfelove kule – ceo koštao 400 miliona evra – sa sve autorima impresivne konstrukcije (vidi sledeći post).

          Ukratko - trenutno u Srbiji vladaju bezobzirne KABADAHIJE -  koje „stvaraju povoljan poslovni ambijent za strane investitore“ – dok domaćim preduzetnicima stvaraju PAKAO sa 420 VRSTA fiskalnih i parafiskalnih nameta !!! Dakle sa strancima – koji Srbiji ne plaćaju ništa, dele KAJMAK – a svu domaću malu i veliku proizvodnju su uništili - da nema nikoga ko bi stvarao DODATU VREDNOST – na koju se plaća PDV !?! Ostaje samo HARAČ !!! Gde tu STRUČNJACI mogu da vide „svoje mesto“ !!!

Setimo se da je „otac“ demokratije Aristokle (nadimak „plećati“ – Platon) rekao da je : Demokratija nadasve – vladavina PROIZVOLJNOSTI !!!“ Jer niko nema uticaja na vršioce Vlasti – između izbora !!! Dakle u Srbiji – dođoše 5. Izbori – ovog puta za Predsednika !!!
U biračkom spisku postoji 850.000 avetinjskih glasova – koje ova Vlast – posredstvom CESIDA – „piše sebi“ dan pre nego što građani izaću na glasačka mesta ! Svi mediji (osim jednog) su propagandna mašina Vlasti – sva sudska i izvršna vlast paralisana !

          Onda se pojavljuju na izborima dva Udruženja GRAĐANA - sa NOVIM „licima komedije“. Obećavaju da će skinuti „nenarodni režim“ – raskinuti sa „partokratijom“ i tajnim ugovorima sa strancima. Jedni (poučeni 10 godišnjim iskustvom Ombudsmana) – samo CITIRAJU Ustav (koji Vlast gazi) – kao svoj politički program – i dobijaju 16% glasova. Drugi ističu program od 20 tačaka (koji bi svako normalan potpisao) – star 3 godine sa kojim su dobili (prvi put) 6% glasova i kojim preciziraju mehanizme – kako da „nesavesnu vlast“ – nateraju da poštuje Ustav – koji i po njima valja – samo se ne poštuje !!!

Ko će izvesti iz senke STRUČNJAKE koji imaju rešenja !?!




          Stručnjacima se ne može reći : Mi smo TVRDA stranka  i imamo „crvene linije“ našeg programa – koje nećemo preći – ni zbog jednog partnera – stručnjaci imaju SVOJE CRVENE LINIJE stručnih normi i standarda. Za sebe može reći da je TVRDA – siledžijska Vlast – koja (većinom) drži sve resurse – blokira sve institucije – diriguje celim medijskim Cirkusom – i ima malu armiju Batinaša – PLUS !!!

          Ne može se reći – NI NAJBOLJI STRUČNJAK – kod nas ne može da Odlučuje – dok ne prođe „evaluaciju“ našeg Opštinskog Odbora – koji se osniva 4. Puta !?! Njima ništa ne znače političke FUNKCIJE, poslanička mesta, partijske Karijere ! To isto je nedavno Šešelj objašnjavao u sred Doma Naroda – kako nikakav STRUČNJAK - ne može biti Ministar – ako prethodno nije lepio nečije stranačke plakate !?! TO JE ISKRIVLJENJE SVESTI !!! To je to ludilo – od koga ZDRAVA KAMPANJA – mora da se distancira !!!

          Stručnjake ne možete „proveravati“ njihovim entuzijazmom – oni su na entuzijazmu održali svoje Esnafe (pod nemogućim uslovima) evo već četvrt veka – koliko vlada ISTA BANDA ! Stručnjaci su znanjem, ogromnim radom, ličnim i porodičnim žrtvama, lišavanjem sebe svega – stvorili taj RENOME – koji može da REŠAVA PROBLEME !!! Političari su poslednji – koji će STRUČNJAKE verifikovati ! Kako kaže vjetnamska poslovica :“Tigar za sobom ostavlja kožu – a čovek ime i DELO !“ Političari stručnjacima – ne trebaju ni za šta. Oni nisu zainteresovani za položaje i radna mesta – oni su navikli da RADE ! Političarima – sa druge strane – nema ko da reši probleme – nego stručnjaci ! Svako upravljanje je „tronožac“ : ZNANJA – PARA I ODLUKE !!! Stručnjake ne interesuje nikakva „podela kolača“ – to je posao političara – i to prljaviji deo ! Stručnjaci imaju neprocenjivo ZNANJE kome su posvetili čitav svoj život i koje može da reši svaki problem – ukoliko političari – zaista žele da reše probleme !?! Stručnjacima treba – samo prilika koje su bili liženi ¼ veka – da realizuju svoje ideje i projekte – na OPŠTU DOBROBIT !

To znanje stručnjaka ima JAVNU I POZNATU CENU u Tarifnicima njihovih strukovnih udruženja – kao što su recimo Inženjerska Komora (za sve inženjerske struke) ili ULUPUDS – za sva umetnička zanimanja – na primer. Kada sam 2000 godine – prvi put poverovao da se Vlast promenila – posle Slobine tiranije – čija je glavna „lokomotiva razvoja“ bio Bogoljub KARIĆ – kome je dao sve pogodnosti – da i „slep“ može ići po pravoj liniji – napisao sam knjigu : „Kako najlakše upropastiti sopstvenu kuću – u fazi gradnje –naravno“ (antipriručnik za mudre investitore) U njoj sam se obratio privatnom investitoru – koji je gradio svoju porodičnu kuću (svoj dom) – jer je to po zvaničnoj statistici tada bilo 4/5 ukupnog građevinskog fonda Srbije – naravno „divlje gradnje“. Rekao sam :

„Ne postaje čovek GAZDA kad zaradi mnogo para
– nego kad počne da plaća druge (stručnjake)
da bi ON SLUŠAO NJIH – a ne oni njega !“

          Ukratko – onaj ko zaista hoće da SPAŠAVA ZEMLJU – mora da počne da plaća stručnjake (po Tarifnicima njihovih struka) – da bi on slušao STRUČNAKE – a ne oni njega. Drugim rečima – ko i kada počne da plaća ZNANJE – moći će da rešava probleme – ako o tome ima POLITIČKU ODLUKU i ako misli da i on treba da bude plaćen za svoj mudar izbor – ko će rešavati probleme !?!

Pritom stručnjacima nije nikakav odgovor –
kad ukažu na problem (gratis)
– „To ćemo rešavati – kad osvojimo Vlast !“























Нема коментара:

Постави коментар