11. 8. 2017.

POVODOM OTVARANJA IKEE

OTVORENO PISMO Aleksandru VUČIĆU
(autorski tekst mr arch  Marin RAJKOVIĆ)
ODJECI I REAGOAVNJA – NA OTVARANJE  IKEE

Gospodine Predsedniče – nažalost, ne mogu Ti reći „poštovani“ – jer Ti nemaš trunke
poštovanja – prema svom jedinom POSLODAVCU – narodu Srbije – koji Te PLAĆA !

            Toliku gomilu uvreda – koju si Ti u stanju da izgovoriš na račun radnika, seljaka, preduzetnika, stručnjaka, naučnika, umetnika i drugih u Srbiji – ne bi mogao da pojede - ni pas sa maslom. Nemoj da misliš da ja ne razumem Tvoje ISKRIVLJENO OGLEDALO – u kome mogu čak da prihvatim - da lično VERUJEŠ - u neke od bljuvotina, koje si izrekao o svome Narodu !
            To što si napisao o inertnosti, radnim navikama i čekanju da Ti neko DRUGI ZAVRŠI POSAO – možeš uputiti ISKLJUČIVO – „imelama“ u javnom sektoru i administraciji – onih 450.000 radnika u Upravi i državnim preduzećima – KOJE SU ZAPOSLILI TVOJI - od kad si Ti na vlasti – da ne bi radili ništa – da drže zaključane kancelarije, sa ključem spolja – pa kad ih stranka čeka od 09:00 do 13:00 – prođe bar pet zaposlenih i svi kažu – pa tu je kolega – vidite da mu je ključ u vratima !!! A kancelarija klimatizovana – plata - 2 do 3 prosečne radničke plate - dok se nerešeni PREDMETI gomilaju !!! Ja sam išao po neko birokratsko Uverenje - pa sam našao radnicu, koja zamenjuje mog referenta – da mi kaže – kad ova dolazi sa odmora !?! Ja sam je pitao - da li ona „menja“ koleginicu da završi njene predmete – ili da mi kaže ono - što ja znam i bez i pre nje !?!

„Skromnost je vrlina što svakoga krasi – ja ti želim čedo moje – u tom kolu da si !“ – su Zmajevi stihovi sa kojima je mene vaspitavao moj deda Nikola – potomak Vojvode Radomira PUTNIKA !!!
            Šte se Tvoje nevaspitane samohvale o tome koliko Ti lično radiš tiče – podsetiću Te samo da crv u jabuci – radi neprekidno (24 časa) – iako nema nikakvu grižu savesti – ali je jedini rezultat njegovog rada, da se samo on GOJI – dok je voćaru uništio ceo godišnji rod jabuke !!!
Što se radnih navika našeg naroda tiče – Bog ti to nikada neće oprostiti !!!

DOSTA JE BILO – Zemlje bez svoje SREDNJE KLASE !

Mi imamo najbolji narod na svetu !!!
Naš radnik, čim „uđe“ u bilo koju uređenu ekonomiju – posle mesec dana, počinje da
„nabija normu“ domaćim radnicima – jer je u zanatskoj školi - imao 50% prakse !
Naša deca donose zlatne medalja sa svih svetskih naučnih i sportskih takmičenja.
Naši penzioneri, nemaju za hleb – ali najredovnije plaćaju sve RAČUNE !!!
Biće ponovo svetski – Instituti : Lola, Pupin, Vinča, Sartid, Batut i drugi !
ALI TADA TI NEĆEŠ BITI NA VLASTI – jer to je : „contradictio in adjecto“ !!!

Kod iste IKEE dragi moj – ni na jednom mestu – Ti ne bi zaradio ni ´leba i vode !
Ti si poslednji koji može meni – čije su patente proizvodili i IKEE, kao i MEBLO i SIMPO pre 30 godina – da pričaš nešto o „preduzetničkom duhu“ - neznalice !!!

Najviše što sa IKEOM možeš Ti da uradiš, U NAŠE IME – A U NJENOM INTERESU
je da joj kao Mefisto – predaš DUŠU NAŠEG RADNIKA – NA TACNI !!!
IKEA da po isteku ugovora prikaže dugove – pošto Ti proviziju već sad imaš u džepu !
Da li znaš podatak A.V. – da je ista IKEA osamdesetih – kad je Švedska već imala
NEDOSTIŽNO najviši standard u svetu – finansirala istraživačke timove sociologa – koji su dolazili u Jugoslaviju, da bi proučavali SAMOUPRAVLJANJE – kao jednistveni model radničke participacije u vlasništvu i odlučivanju brojnih svetskih giganata – kakvi su bili :
Energoinvest – Energoprojekt – Inex – Genex – TOZ i Elan – Simpo i Trudbenik ...
Dosta je bilo – da u ovoj zemlji najgore žive oni – koji najbolje rade svoj posao
- oni koji najviše znaju i oni koji najredovnije izmiruju svoje obaveze Državi !

Aleksandre VUČIĆU – niko od Tebe ne očekuje da URADIŠ NJEGOV POSAO - pošto Ti za to nisi sposoban – jer nikada u životu nisi ništa radio ni stvorio – što nisi odsekao od „budžetskog kolača“.
Vjetnamska poslovica kaže : „Tigar za sobom ostavlja kožu – a čovek IME I DELO !“ Iza Tebe neće ostati ništa – jer upravo nisi uradio NIŠTA od onoga što Ti je bilo u „opisu radnog mesta“ i za šta Te narod plaća ! Pardon – to Ti ne razumeš, jer nikada nisi RADIO – niti za ovo mesto imaš kvalifikaciju - diplomiranog politikologa ! Preformulisaću ! Od Tebe se očekuje samo da uradiš ono što je neophodno - kao nosilac JAVNE FUNKCIJE za koju si plaćen – da bi bilo ko u ovoj zemlji :

– MOGAO DA POČNE - DA RADI SVOJ POSAO !!!

Dakle – moraš da počneš da ispunjavaš SVOJE USTAVNE obaveze :

1. – Da pohapsiš sve „žute“ koji su opljačkali Državne gigante – jer si na tu PREVARU – 2012 dobio najveći broj glasova – a ne da vraćaš ovde Karića i Dinkića – sa čijim zatvorskim bluzama si mahao u NAŠEM DOMU NARODA !!! 
„Ko se bluze lati – u bluzi će završiti !“ – nar.poslovica

2. – Da Šešelju zabraniš – da javno – u Skupštini – najvećim stručnjacima nekog Resora – osporava pravo da budu Ministri – ako nisu lepili nečije partijske plakate – NA POČETKU !!! Kao i da ga trenutno „iznesete“ iz Skupštine (što ste već vežbali) čim počne da vređa strane Diplomate – koji SU GOSTI – našeg Doma Naroda !!! Pritom uopšte ne komentarišem Tvoje veleizdajničko – neprilično „uvlačenje“ svim svetskim Diplomatama – O NAŠEM TROŠKU (iz Budžeta) – dok su Ti puna usta optužbi – da upravo oni plaćaju „sile mraka i bezumlja“ – nevladin sektor i „opoziciju“ !!!

3. – Da slučajno ne obnoviš Ugovor sa MMF, koje je Vujović – dovukao u Srbiju – prvim vozom iz Ukrajine – gde su za sobom ostavili : haos i rat !!! Taj model „liberalne ekonomije“ koji Ti znaš – bio je „mrtvorođenče“ – još krajem XIX veka – kada je Engels u Komunističkom manifestu napisao : „Tome, što liberalni kapitalizam misli – da će svoju inerciju ubrzanja obrta kapitala – da pretvori u OPŠTE ZAKONE prirode i ljudskog razuma – staće na put (pre ili kasnije) proleterske revolucije.“ Sa današnje distance od jednog veka – neki tvrde da je socijalizam izgubio bitku ! 

Tebi međutium, koji ništa ne znaš o ekonomiji – ipak ću preporučiti esencijalni izvor za ekonomiju XXI veka, Kristijana Felbera – EKONOMIJA OPŠTE DOBROBITI – Interpress – Beograd 2015. Ova teorija bečkog doktora ekonomije – ukida Daun/Johansonov index Njujorške Berze – po kome se „bonitet“ firme meri godišnjim uvećanjem kapitala. Zamenio ga je INDEX – om „opšte dobrobiti“ – koji predstavlja procenat (uvećanog kapitala) koji je firma ULOŽILA u ekonomiju „opšte dobrobiti“ – što znači : razvoj nauke, kapitalne investicije, ekološke programe, nove (naročito energetske) tehnologije, reciklažu i staranje o kvalitetu kadrovskog i ljudskog RESURSA

Jer je u ekonomiji XXI veka „radnik“ – znači ZNANJE I VEŠTINE – imanentni i konstitutivni faktor generisanja – dodatne vrednosti i uvećanja kapitala – pa time i mogućnosti. Svetska Zdravstvena Organizacija – je u međuvremenu uvela novi TIP bolest : dakle osim – fizičke, psihičke, funkcionalne i emocionalne – dodala je i ekonomsku „bolest“ – i uvela parametre za njeno merenje – na uzorcima svetske populacije !!! U trenutku, kada je Krisu organizovana promocija knjige u Beogradu (2015) – njegove tzv. „energetske mreže“ koje su zamenile DJ index – Indeksom OD – imale su u Evropi i Aziji – oko 7.000 umreženih firmi !!! Ovde Ti neću navoditi trenutno SVETO PISMO  ekonomista sveta : Tomas Piketi : KAPITAL ZA XXI VEK – Akad.knjiga – N.Sad – 2015 – pre svega zato, što u njoj ima mnogo više teza – koje neodoljivo podsećaju na gornji Engelsov citat !!!

4. – Ako uopšte hoćeš da ostaneš na vlasti – morao bi trenutno - „privlačni poslovni ambijent“ - da prestaneš da praviš za belosvetske specijalizovane ubice malih ekonomija i da taj ambijent počneš da praviš za DOMAĆE PROIZVOĐAČE – sa idejom da Zemlji vratiš njenu proizvodnu SREDNJU KLASU – koja zarađuje u svim platnim razredima – bar dve „potrošačke korpe“ netto – odnosno DUPLO (4) bruto – da bi počeo da rehabilituješ – stambeni, zdravstveni, obrazovni i penzioni FOND – pošto su FONDOVI u svim zdravim ekomonijama u svetu – najjače monetrne poluge – upravljanja razvojem. To su naše domaće pare – koje su radnici odvajali od usta (40 godina) da bi učestvovali u razvoju svoje Zemlje – tako da je to STEČENO PRAVO – kao nekretnina. Dakle, samo budala može penzije smaatrati „poklonom“ iz Budžeta -  jer je uslov - da o ekonomiji nema pojma !

5. – Pošto si javno, bez ikakovog blama izjavio – da si NEMOĆAN pred ogranizovanim razbojničkim grupama, valjda zato što si se sa njima „zaglibio do guše“ to direktno znači da nisi spreman ni za lustraciju !!! U redu, suviše si u tome i moglo bi mnogo da Te košta ! Ono što međutim možeš, da uradiš odmah – je ono što je F.Oland uradio za prva dva meseca, sa ukidanjem „sistemskih privilegija“ iz zakonskih rupa – koje nisi Ti lično delio – pa Te niko ne može ni „dužiti“. Od ukidanja svih službenih automobila – do predsedničkog dekreta o poreskoj klauzuli sa 75% poreza za sve građane i porodice – čija godišnja primanja premašuju 5 milona evra. Tako je uštedeo oko 4. milijarde evra za dva meseca – bez jednog centa – iz Budžeta – a to je samo polovina celog jednog Srpskog Budžeta od 8,2 mlrd evra – koliko se ovde svake godine UKRADE GRAĐANIMA – tvrde ekonomske računice. Olandov dekret od 12 tačaka pogledaj na postu : KAD PREDSEDNIK RASKRČI OKO SEBE – od 09.11.2012 na blogu : www.marinrajkovic.blogspot.com. Tamo sam Ti naivno prikupljao sugestije onda – kad si i mene prevario - sa „rasčišćavanjem“ Bande !

6. – Konkretno, ako nećeš da ostaneš u istoriji – kao onaj Vladar – koji je konačno zgazio svoju Zemlju i Narod – i „razmazao ih petom“ – tajnim ugovorima sa najvećim svetskim prevaratnima – koji OSNIVAJU FIRME dva meseca pre Tvog tendera  i Ti ih pokrivaš „lex specialisom“ – koji derogira sve zakone iz predmetne oblasti – ne možeš tako da izbacuješ iz sedla celo Zakonodavstvo i Sudstvo. Jedini način oporavka zemlje je vraćanje „matičnim ćelijama“ stare dobre MALE PRIVREDE – koja je bila svetska RETORTA IDEJA – još od Starog Sajmišta – izgrađenog 1936 – za 18 meseci od 33 zanatske Zadruge !!! Dakle kad Ti uzmeš u usta PREDUZETNIČKI DUH – ja iste noći sanjam Tebe – kako si ostao bez posla i sada moraš da otvoriš - recimo svoju Advokatsku Kancelariju !?! Jer to je jedini našin da se SUOČIŠ sa činjenicom da si sočinio u istoriji nezabeleženu DRŽAVU HARAČA – u kojoj više nikome nije ostavljena mogućnost da STVORI DODADNU VREDNOST – onu koja znači PDV – jer prvo sa čim se suoči, je 420 VRSTA fiskalnih i parafiskalnih nameta – za svakog ko bi pokušao na pokrene sopstveni biznis ! Ukratko – prvi ko ukine 420 vrsta „nameta na vilajet“ – pa oduzme (vrati) opljačkano od Tajkuna, Mafije, Sporta i Estrade – i tim parama (još nismo došli do Budžeta) – subvencioniše domaćeg malog preduzetnika – videće EKSPLOZIJU preduzetničkog duha – entuzijazam potpuno novog zadrugarstva i sasvim drugačije organizovane STRUKOVNE SINDIKATE !
Ali Aleksandre Vučiću – tada Ti više nećeš biti na vlasti – jer tu Ti ne pripadaš !!!



7. – Ako si baš hteo da imaš neku svoju „veliku bajku“ MANDATNOG URBANIZMA – da ne zaostaneš – a rešio si da to gradiš u srcu Beograda – u Savskom Afiteatru – bilo je dovoljno da ZAPITAŠ oko 26.000 licenciranih stručnjaka (organizovanih u strukovne sekcije, po nivoima stručnosti – podatak iz 2007) INŽENJERSKE KOMORE SRBIJE – kako se to radi ?. Nije trebalo da osnivaš para državnu Inženjersko – trgovinsku Komoru (2013) sa jednim zaposlenim – Gojkom RODIĆEM – da bi imao ko - po svim „tvojim televizijama“ – da tercira svemu što svakodnevno kažu Zorana, ili Siniša ili Vesić – jer se Gojko (kao i oni) u sve to podjednako razume – i u energetiku i saobraćaj i građevinarstvo.
          Ti nisi umeo drugačije neko kako si RAZVALIO i ostale institucije : Policiju, Tužilaštvo, Sudstvo, Vojsku i Skupštinu !!! Inaće, za 2.000.000 m² koliko je najavio Tvoj prijatelj – Al Abar – tamo gde znaju šta to znači – u Velikoj Jabuci recimo (prema najnovijim podacima) GRADSKA RENTA (u srcu grada) iznosi 1000$US po m² osnove - dakle investitor bi morao da upati Upravi Grada 2 mlrd $US u kešu – pre nego što ubode prvu lopatu !!!
Drugim rečima – ne postaješ Gazda kad zaradiš (ili otmeš) mnogo para – nego kada : „Počneš da plaćaš stručnjake – da bi Ti slušao njih – a ne oni tebe !“ Ali Ti sigurno nisi pročitao moju knjigu : „Kako najlakše upropastiti sopstvenu kuću – u fazi gradnje naravno“ – Antipripručnik za mudre investitore (Partenon Beograd 2000) – iz koje je ovaj citat.
Da si je pročitao – možda bi imao šanse da postaneš Državnik – ovako osteješ A.V. Kao zaključak ovakvog postupanja u planiranju – opet moram da ponovim Lalinu šalu :
„Ko ostane poslednji u bircuzu – plaća ceo ceh !“ Sada taj CEH - ide Tebi !!!

          I na kraju – još nekolko reči o „menjanju mentaliteta naroda“ – koji ne valja, samo iz onoga što mogu lično da posvedočim. Dakle ja sam imao 2002 godine, dete od 6 godina u jednom vrtiću na Voždovcu – koji je kao i svi, bio „napadnut“ najezdom pasa lutalica ! Mi roditelji smo se organizovali, angažovali bager, kupili armaturne mreže i doveli majstore da naprave ozbiljnu ogradu oko vrtića – a od naših dugogodišnjih saradnika (mi arhitekti) dobili smo na poklon 4 reflektora od 500 W za pristupnu stazu vrtiću. Tom prilikom smo organizovali improvizovani „konkurs“ na dobrovoljnoj bazi – da mi arhitekti uradimo idejna rešenja adaptacije zapuštenih vrtića na Voždovcu – i imali smo malu izložbu maketa rešenja u Opštini Voždovac. U našem vrtiću – ja sam postavio kameru i sa 30 - oro dece „pripremnog razreda“ (6 godina) napravio modelarsku radionicu – u kojoj smo se igrali „ceo dan“ od 8 do 16 i napravili specijalizovane grupe – zadužene za saobraćajnice, zelenilo, zastakljivanje (lepljenje folija na prozore) – ukratko „obukli“ smo stari Vrtić u oblik novog velelepnog „dvorca za dečiju igru“ !!! Naša maketa je pobedila !!! Ali važnije od toga, deca su naučila šta je modelski prikaz „zamišljene kuće“ i učestvovali i izradi modela !!!
          Tada smo saznali – da za postojeći broj dece na toj teritoriji – na potezu od Slavije do Avale nedostaje 24 objekata vrtića i obdaništa. Na izložbu su došli predstavnici Nove demokratske vlasti Voždovca – obećavali „kule i gradove“ pare i podršku ... Kako tada – tako nikada !!!  Kako je nastupila Tvoja vlast – za istu populaciju (tada 6 - danas 21 god.) neki Nebojša iz Beograda je na potezu od Slavije do Avale – izgradio ili adaptirao (hoćeš li da pogađaš) 24 TERETANE i napunio ih pretežno muškom populacijom batinaša sa kapuljačama – Tvoje anonimne prertorijanske garde – koja pokazuje srednji prst bezbednosnim kamerama u Humskoj, pred kojom si „nemoćan“ !!!



          E pa znaš šta, Aleksandre Vučiću, iako nikada nisi bio moj Predsednik, poštujući tu instituciju – 3 dana sam smišljao kako pristojno da Te pozdravim – i nisam uspeo.

Jedino što mogu da ti kažem na kraju je :
IZEM Ti tu tvoju promenu mentalitata naroda – naročito mladih –
„za koju se boriš 5 godina“ – ako od šestogodišnjih maketara Vrtića
– za neke nove klince – samo zato što nisu spakovali kofere
– danas praviš batinaške falange !!!

Spavaj mirno – AKO MOŽEŠ ČOVEČE !!!

Marin RAJKOVIĆ – arhitekt ovdašnji



- d.i.a. od Vidovdana 1979.godine
“KOSANČIĆEV VENAC – SAVSKA PADINA”
- mr arch sc od 1988. godine
“BUDUĆNOST NOVOG BEOGRADA”
specijalnost (prostorni plan) :
ISTORIJA  I TEORIJA GRADA
ARHITEKTONSKA LOGIKA

I.knjigu objavio 2000. godine – tiraž 3.000
“KAKO NAJLAKŠE UPROPASTITI SOPSTVENU KUĆU
– u fazi gradnje naravno”
Ilustracije : Dobrosav BOB Živković

Makedonsko izdanje – 2002 – tiraž 1.000
“КАКО НАЈЛЕСНО ДА СЕ УПРОПАСТИ СОПСТВЕНАТА КУКА”
Pokroviteljnj. Exelencija Biserka MATIĆ – Аmbasador SRJ
veštine:
modelarstvo, slikanje, pisanje, radiestezia
fotografija - Učitelj argentinskog TANGA

od 2007 - Istaknuti umetnik ULUPUDS
od 2011 – NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO
za ukupan opus i doprinos razvoju
arhiutekture, primenjene umetnosti I dizajna



           

















Нема коментара:

Постави коментар