26. 6. 2022.

IV poziv na 10.rođendan ALIJANSE UNIKATNE ARHITEKTURE

 

10.10.2018.

POZADINA KAMPANJE - STARO SAJMIŠTE_autorski teks mr sc Marin RAJKOVIĆ_Predsednik NVO AUA

10.godina NVO AUA (IV epizoda vremeplova)
PROGRAM REKONSTRUKCIJE STAROG SAJMIŠTA

            Jedan od višestruko ilustrativnih primera – manipulacije, spinovanja, tragičnog nerazumevanja i javne zloupotrebe kolektivnog (prostornog) dobra – jednog urbanističkog (pa dakle i planerskog) IZAZOVA (da ne kažem „problema“ srca Beograda) – je fenomem STAROG SAJMIŠTA !!! Njime se ALIJANSA uporno i neprekidno bavi – od samog svog osnivanja – mada se može reći da je ovaj redak fenomen u Beogradu – koji je stvorio svoj autentični „genius loci“ – bio jedan od bitnih povoda, za osnivanje n.v.o. – koja se bavi baš unikatima !!!

             Najpre, ja sam još 2007. objavio na sarajevskom portalu A4A (arh. Nikola ŽIC) – članak pod nazivom : „Staro Sajmište nema cenu – ono je dragulj“. Ovaj članak su preneli svi arh. sajtovi, veliki broj dnevnih novina – i čak „Politikin Zabavnik“- sa redakcijskim komentarom : „Daj Bože da još neko u ovoj zemlji – o žrtvama razmišlja, kao autor ovog teksta“. Kada je dakle tekst postao javni stav - (uzgred neposredno posle 70.- te godišnjice otvaranja S.S. – 1937.god – koju je Urbanistički Zavod, obeležio skromnim skupom, u svome ulaznom holu, gde je postavljen odštampani PLAN Starog Sajmišta – po kome je izgrađeno – u funkciji makete bivšeg kompleksa (kakva se obično postavlja). Sačuvana dokumentacija – izložena je na Sajmu (novom).

            Iz navedenog teksta je veliki broj beograđana, po prvi put je video - brojne istorijske činjenice o razlozima i svrsi izgradnje – ovog kompleksa (kada današnjeg Sajma, nije bilo). Kako tekst imate u nastavku, neću ga prepričavati – preneću vam samo nekoliko „okolnosti iza kulisa“ koje tekst ne pominje – a koje su bile razlog da ALIJANSA – od tada, do sada ne odustane od borbe za Staro Sajmište – kao dragulj – a ne poslednji LOGOR(ski memorijal na svetu) – kada je i Aušvic – već „stavio katanac“ po nalogu Opštine Osvijenćim – čak i za turističke posete!

             Naime, tada dva proverena manipulatora, od kojih jedan (tadašnji) Predsednik Opštine, a drugi direktor medijske kuće – načuli su podatak (pomenut i u donjem tekstu) da bi na ovom priobalju Save, metar kvadratni mogao da vredi i do 10.000 € ! Kao najbolje preteče današnjih (2018) tzv. „građevinskih investitora“ - oni počinju da proganjaju funkcionere Zajednica jevrejskih opština, i drugih semitskih i semitofilskih Udruženja – sa (nebuloznom) pričom kako će im oni u Starom Sajmištu napraviti „replike“ Vitlejema – odnosno „zid plača“ - !?!

 Neka mi oproste moji prijatelji Sefardi, u ovom trenutku
– oni su strpljivi i do kraja će sve biti jasno !!!

            Da podsetim – tada je Staro Sajmište bilo službeno u statusu „kulturnog dobra“ (onako devastirano nije moglo dobiti status „spomenika kulture“) i u njemu su imali (stambene) ateljee preko 120 značajnih srpskih likovnih i primenjenih umetnika (neki svetski priznati) – dok je lagendarni Spasićev Likovni paviljon (jedini u svom vremenu građen namenski kao galerija – sa zenitalnoim svetlom 360º i simezom kretanja posetioca Galerije – preko 1.000 m) – u privatnom vlasništvu firme POSEJDON – kojoj je ovaj biser – u ogrlici Starog Sajmišta – tadašnji „Poslovni prostor“ morao da prepiše vlasniku – na ime duga za višegodišnje špediterske usluga (selidbe), koji nije mogao da mu isplati. Vlasnik je u Spasićevu Zadužbinu ušao u sred leta – u veliku salu sa vodom na podu – do članaka ! Kada  pročitate priloženi članak i vi ćete razumeti – kako i zašto je ovaj ceo prostor „žrtvovan zubu vremena“ !

             Tvrdo jezgro ALIJANSE (koje će je osnovati tek krajem godine) – u dogovoru sa novim vlasnikom, sa idejom da se oživi Spasićeva antologijska zadužbina (u matičnoj i srodnim funkcijama) – u sastavu 7 magistara i doktora umetničkih i primenjenih dislciplina – usvaja naziv - SPASIĆEV PAVILJON – osniva Umetnički savet Paviljona i Programski savet Starog Sajmišta – i predlaže bogat elitni umetnički programski sadržajPogledajte u prilogu vizit karte Predsednika (neću sada da eksponiram ni jednog člana Saveta) kao i ulaznicu na koncert „Filmske muzike“ – Maje VOLK sa prijateljima. Po datumu na ulaznici za koncert (12.04.2008) možete zaključiti - kada je ovaj prelom za štampu rađen. Istine radi – nekada su zbog „preživljavanja“ Ustanove i velikih troškova sanacije – koje je novi vlasnik – SNOSIO SAM – morali da se dozvole izvesni „programski kompromisi“ – kao recimo (izuzetno) boks meć ili estradni koncert. Pa i KOLARAC je – da bi kupio novi „Stanway“ D model – 4,23 cm – učinio kompromis i organizovao modnu reviju ...

            U svakoj takvoj prilici – pomenuta dvojica mešetara, prvi svojim političkim uticajem (vladajuće stranke) – a drugi „gebelsovskim pritiskom“ svoga medija – počinju da maltretiraju vlasnika – sa osnovnom idejom – da donošenjem novog zakona – valorizaciju celog kompleksa S.Sajmišta promene od „kulturnog dobra“ u „memorijalni kompleks“?  Njihova „špekulantska logika“ je bila providna : Najsolidarnija građanska zajednica u Beogradu – bili su (i ostali) Jevreji. Ko je najviše stradao u „Juden lager Zemlin 1941“ (u priloženom članku vidite kako je RETORTA IDEJA EVROPE – postala logor) – naravno Jevreji. Providna logika pomenute dvojice, ignoranata i denotativaca – bila je : Ko ima najviše para u Beogradu – Jevreji. Ko je najviše stradao u Logoru – Jevreji ! Kome treba ponuditi LOGORSKI MUZEJ – Jevrejima !?!

 Šta je najciničnije u ovom načinu rezonovanja ?

            Kompleks STARO SAJMIŠTE – izgradilo je 33 zanatskih Udruženja – čijih su 80% članova bili Jevreji. I to ne bilo koji Jevreji. Naši domaći (poreklom španska grana) – SEFARDI– sa Dorćola – rođeni beograđani u II. ili III. kolenu. Isti oni beogradski Jevreji – koji su se samo svojom marljivošću, solidarnošću, radom i štedljivošću – u jednoj generaciji – uzdigli sa Dorćola – na Terazijski Greben – i kupili sve značajnije zanatske i trgovinske radnje u (tek formiranoj – današnjoj) Knez Mihajlovoj ulici !!! To su bili isti oni beogradski Jevreji – koji su osnovali 1923. - Prvo Društvo za zemaljske izložbe – sa programskim opredeljenjima – koja ćete nađi u tekstu iz A4A. Kako rekoh – 80% članova Društva činili su naši Sefardi. Njihova poslovna inutuicija – vodila ih je ka Sajmištu koje će kao RETORTA IDEJA cele Evrope – dva puta godišnje služiti za razmenu naučnih i tehničkih dostignuća i „širenje kulturne saradnje sa celim svetom“.

             Kako su sa 2/3 ulogom Guverner Narodne Banke – Đorđe Wajfert i Premijer Nikola Pašić (ustupanjem placa od strane Grada) – pomogli da se na 14 ha, izgradi preko 4.000 m² u 14 (nacionalnih) paviljona – za samo 18 meseci – pošto je Društvo za Zemaljske izložbe strpljivo čekalo od osnivanja (1923) do početka gradnje (1935) – vidite u priloženom članku !!! Setite se svi - samo 4 održana (prolećna i jesenja) Sajma – sa kojih potiču antologijski snimci : „Čuda od čoveka – Dragoljuba ALEKSIĆA – koji držeći se zubima – visi sa aviona – koji nadleće paviljone S.Sajmišta. Središnje kule – koja je služila za demonstracione skokove padobranom – ili „PHILIPS“ – ovog paviljona – u kome je izvedena prva – televizijska projekcija u ovom delu sveta !!!

             Mene do danas (11 godina) niko nije uverio, da naši Jevreji od tolikog kulturnog „depozita“ Beogradu – na Starom Sajmištu (upravo zbog žrtava) treba da trajno „zaustave vreme“ – i to baš u najtragičnijoj epizodi S.Sajmišta – praveći poslednji novi (stari) Logor na svetu – pod pritiskom dva nezajažljiva mešetara !!!  Možda zato što sam ja bio Učenik i bliski saradnik B.Bogdanovića, jednog od najvećih srpskih umova – koji je sa svojih 19 memorijalnih kompleksa i 30 knjiga – od kojih više od pola napisanih u izgnanstvu – upravo pokazao – kako se humano i plemenito – može promišljati – PIJETET  PREMA  ŽRTVAMA - mnogih stratišta – širom Balkana !!!

             Kako bilo – pre kraja godine – volonteri su morali da napuste „Posejdon“ i osnuju ALIJANSU UNIKATNE ARHITEKTURE – upravo sa idejom da trajno štite : unikatne :prostore – dela i autore. Zato sam ja, 26.10.2012 – podneo Ministrastvu kulture Srbije – PROGRAM TOTALNE REKONSTRUKCIJE kompleksa Starog Sajmišta – sa spoljašnjim izgledom paviljona – identičnih prvobitnim (izgrađenih naravno u novim tehnologijama koje danas imamo) i u svemu prema prvobitnim programskim odrednicama „Društva za zemaljske izložbe“ !!!

             U prilogu imate pismo Ministru kulture (u tom trenutku g.Braca Petković – osnivač i vlasnik prvog beogradskog Muzeja automobila). Čitav elaborat Starog Sajmišta je takođe na ovom blogu – ali se mora potražiti – po datumu 22.09.2017 – post: Staro Sajmište – MR2007_na portalu A4A (gde se nalazi ovde priloženi tekst – pismo Ministru – i zatim svih 5 strana elaborata – pod nazivom : PROGRAM S.SAJMIŠTE_za Ministarstvo Kulture – na blogu :

 PRIZIV SAVESTI 1102 2011 – www.marinrajkovic.blogspot.com

 

 



Нема коментара:

Постави коментар