2. 4. 2014.

NAŠA SREDNJA KLASA - nastala pre 1990

ZAŠTO JE NAROD VUČIĆU VRATIO
SKIPTAR JEDNOPARTIJSKE VLASTI

( ILI KADA JE NASTALA NAŠA SREDNJA KLASA )

         U dole navedenoj rekapitulaciji NAŠE SREDNJE KLASE, (od pre 3 godine) - sad kad se osvrnem, bio sam malo obeshrabren i preterano sentimentalan. U sledećoj godini (2013) pokušao sam da održim, negde ranije dato obećanje – navodio sav više pozitivnih (pregalačkih) primera. Međutim u ovom opštem RASULU vrednosne orijentacije – kada sve izgleda kao u iskrivljenom ogledalu, naročito ako znamo da u srpskom jeziku „svaka reč ima rep – a neka i dva“ - očito moramo pokušati da aktiviramo malo duže pamćenje od prosečnog građanina Srbije – posebno od prosečnog GLASAČA !?! Srbija se naime nalazi u situaciji – kao da je upravo izgubila najveći rat u svojoj istoriji – tako je opustošena od domaćih plačkaša – koji su rođenu Zemlju opljaškali – kao da je tuđa. Ali otom – potom ! 

          Počećemo od kažnjenih – kako su oni preživeli izgubljeni rat. Recimo, da li znate kako su reagovale „Sile Osovine“ (Nemačka,Japan i Italija) kada su IZGUBILE RAT – pa su im Saveznici zabranili da 20 godina – i jedan cent Budžeta ulože u vojne svrhe. U roku od mesec dana, sve tri zemlje su održale Nove Skupštine (u posleratnom – „pozvanom“ sazivu - edificiranom od Savezničke Komande i kompletne iznose prethodnog (najvećeg) Budžeta za 1944 – usmerile u kapitalna istraživanja – čitaj NAUKU ! Naravno, nakon 10 godine – zemlje „gubitnici“ su ponovo bile, svaka u svom regionu „najjače“ i samim tim stimulatori regionalnog razvoja. Kako je međutim preživeo narod tih10 godina? Maršalov plan („Obnove Evrope“) iz 1948 od ukupno oko 13.mlrd US $ obuhvatilo je naravno i Nemačku i Italiju – koje su time pristupile OECD - u. Ali kako je nastala samonikla „srednja klasa“ ? Pa najbliži primer (Italije) pokazuje : Vi, ja, baba, tetka, majka i otac porodice – na starim štrikaćim mašinama – od restlova i rasparane vune najrazličitijih boja i eto ti za godinu dve – svetski brend BENETTON ! Nazovimo ih za sada PIONIRI dizanja zemlje „na noge“ ! Prića je naravno (svesno) malo pojednostavljena i karikaturalna – kao za post – ali cela SUŠTINA prvog koraka je tu !!!

          Sa druge strane – bile su Zemlje koje su se deklarisale kao socijalističke – pa nisu bile obuhvaćene Maršalovim planom. Uprkos zajedničkom startu od „0“ – YU privreda se odmah po raskidu sa Staljinom – značajno razlikovala od sovjetske i svih istočnih ekonomija – već samim tim što nikad nije ušta u tzv.“Istočni LAGER“ ! Broz je izabrao mudru politiku „tampon zone“ – saradnje sa obe strane – koju je narod odmah pretvorio u dosetku : „Daš levi migavac – a skrećeš desno !“ YU privreda nije bila državno – nego društveno vlasništvo. Njome nisu upravljali partijski namesnici – nego samoupravljači – pod parolom „Fabrika radnicima – zemlja seljacima“. Po Kardeljevoj teoriji o Udruženom radu – formirana je jaka infrastruktura Saveznog i granskih SINDIKATA – koji su imali moć da svaki radnik (uz potpunu podršku Sindikata) – može da izdejstvuje smenu Direktora.

SFRJ – kraća verzija – Wikipedija – latinični URL

          Nisam nikakav YU – nostalgičar – ali prosto pamtim da su još 60.-ih dolazile u Vinču japanske naučne delegacije – da vide prvi kompjuter na svetu. Potražite post od 14.11.2012 – LEKCIJA IZ ISTORIJE – pa ćete tamo naći SVETSKE BRENDOVE : Centroprom, Beko, Kluz, PKB, JAT, Merima, EI Niš, Elan, Ratko Mitrović, Kongrap, TOZ, Rudnap, Energoinvest, Crvena Zastava, Genex, Inex, Energoprojekt i mnoge druge ... !

Ili će vas uveriti nemačka istoričarka (bivši veštak Haškog Tribunala) Mari Žanin – Čalić, koja je septembra 2013 dala intervju NEDELJNIKU – pod naslovom : “Bilo je bolje živeti u lošoj Jugoslaviji nego ni u kakvoj“ – da bi nam saopštila da je SFRJ imala godišnji porast BND od neverovatnih 13,83% !!! Kada je morala najviše da se oslanja na domaću pamet, znanje i teško iskusvo. Ja ću vam sa svoje strane ponovo citirati moga omiljenog Stojana Cerovića (počivao u miru) : „Svi su Srbi srećno živeli u jednoj Zemlji – dok Milošević nije rešio da ih ujedinjuje !“  O tome sledeći put !

Sve češće razmišljam da li je zaista JEDNOPARTIJSKA DRŽAVA (SFRJ) – značila izvesno : jednoumlje, monolitni apsolutizam i sve drugo – što je bila argumentacija za razvaljivanje „tamnice naroda“ ? Da li je sama priroda tog sistema bila veći rizik od višepartijske anarhije – koja sa svoje strane  - nema veze sa uređenim demokratskim liberalnim kapitalizmom. Ne kao istoričar – ali kao inženjer – najmanji zajednički sadržalac koji sam prepoznao iz prvog i poslednjeg modela je – UREĐENOST SISTEMA ! Svi koji pamte bivšu YU – vrlo dobro znaju da su svi (bez izuzetka) - današnji Predsednici svih srpskih Stranaka, koji (bar se nadamo) trenutno neće u Vladu, pravi „titovi pioniri“ u odnosu na političke i špekulantske ale – kakve su bili :S.Dolac, V.Bakarić, K.Gligorov, D.Marković, Hamdija i Hakija Pozderac (koji su brojnu familiju još 1941 ravnomerno rasporedili u Četnike, Ustaše i Partizane) i drugi republički poglavari. Molim ovde „dežurne patriote“ da mi ne broje kojim sam redosledom postavio ove političare – jer će oni („patriote“) - biti tema posebnog posta. Redosled je slučajan i beznačajan.

Najblaže rečeno nemamo mi danas pojma - kakvu je „opoziciju“ Tito imao u svom Polit - Birou. Kakva su oni „opstrukcija“ Titu bili, sa njegove strane vrata Kabineta, najbolje govori ova epizoda iz Tempove kuće, gde su neki svedoci čekali kraj celodnevne sednice najužeg Rukovodstva – koje je raspravljalo da li su studentske demonstracije na Novom Beogradu 1968 (gde je pretučen Miloš Minić) – revolucija ili „kontrarevolucija“ ? Nadglasali su ga da su studenti „bagra“ zahvaćena talasom buržoaskih gibanja sa Sorbone : „Budimo realni – tražimo nemoguće !“ i on ih je rezigniran ispratio kućama. A onda je krišom pozvao (tada) jedinu televiziju u zemlji i dao intervju, koji je sutra putem TANJUGA osvanuo u svim novinama i u kome je najkaće zaključio da : „...Zemlja koja se svađa sa svojom mladošću – nema perspektivu, te da su studenti u pravu što traže promene, ukidanje partijskih privilegija i sve ostalo !“ TO je bio jedini način ! Republičke „gazde“ su bile PAF !!!

          Pomišljam često da li je bilo bolje imati GODIŠNJI BUDŽET podeljen paritetno na Republike (po broju stanovnika i teritoriji) – ili u višepartijskom sistemu imati „kasicu prasicu“ u koju svi građani ulažu „krvavo“ stečen novac za preživljavanje – a kad RIK saopšti rezultate Izbora – Stranke razbiju „prasence“ pa razvuku kolko kome sleduje – bez ikakvog nadzora trošenja („transparentnosti“ J ) – pa se još u Skupštini razmeću kako oni SVOJE PARE (koje im je valjda deda ostavio) troše kako oni hoće – a na sledećim izborima – ne pređu ni cenzus.

PRIVREDA SFRJ – Wikipedija - srpska

          Pada mi napamet da li je izum realsocijalističke privrede sa „petoljetkama“ – dakle elementi PLANSKE PRIVREDE – koje su u YU „modelovali“ Strukovni sindikati – ipak predstavljali pravo – ali i obavezu strateškog osmišljavanja razvoja Zemlje – koja svesno stimuliše ono što će joj omogućiti sledeći korak u razvoju.

          Razmišljao sam i o tome da li su „platni razredi“ garantovali da ako imaš neku kvalifikaciju – za redovno radno vreme - ne možeš biti plaćen manje od toliko – niti više od toga – ali ako radiš prekovremeno - možeš da zaradiš više od svog Direktora (2-3 P.R.) Čak je simulirana i artikulacija „različitih“ interesnih grupa kao Socijalistički Savez, Savez žena, Savez omladine, Strukovne komore, brojni Stručni instituti ... Neki su to smatrali simulacijom „višepartizma“ – kao poslednji trzaji da se održi jednopartijski sistem !?! U svakom slučaju svi društveni tokovi su sinhronizovani jedinstvenom strategijom i kao što ste videli  - TO JE RADILO !!! Neću ni da spomiljem besplatno školovanje, socijalno i zdravsteno osiguranje ili stan koji vam je garantovan za 10 godina od overe radnog ugovora. Tada je NASTALA naša SREDNJA KLASA za koju je u 7 godina izgrađeno 200.000 stanova – čitavo jezgro Novog Beograda ! Bili smo najbezbednija i najomiljenija Zemlja u Evropi, čiji je pasoš na crnom tržištu Istočnog Berlina - vredeo 10.000 US $ !!!

SRBI NAJBOLJE ŽIVELI 70 – TIH – Večernje NOVOSTI – 10.03.2012
/www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.290.html:370055-Srbi-najbolje-ziveli-70-ih

Konačno nisam na ovo podsećao zbog toga što se tada mnogo bolje živelo (mada je poučno) – nego duboko uveren da je ona četvrtina biračkog tela – koja je gospodinu Vučiću ponudila da SAMO ON I SNS formiraju Vladu i preuzmu svu odgovornost 
– iste ove stvari evocirala izlazeći na birališta 16.03.2014 !

YU - nostalgičare ne smem da uputim baš na himnu - ali evo linka :

Posle više od godinu dana nepogrešivog postavljanja pravih pitanja, pokušao sam da simuliram NOVOJ VLASTI - šta bi mogla od njih da očekuje četvrtina biračkog tela
koja joj je pružila priliku za novu evolutivnu spiralu „prosvećenog apsolutizma“
- kad Srbija napreduje !!!
Verujem da SNS sada ima kadrovski kapacitet i za prave ODGOVORE !
U Vladi jedne partije naime - presudna je STRUČNOST !!!
Verujem takođe da nikada neće zaboraviti da polovina biračkog tela,
koja ne veruje više nikakvim obećanjima, jer im je bez pitanja oteto
20 najproduktivnijih godina – uopšte nije glasala.



Нема коментара:

Постави коментар