1. 10. 2018.

INIOCIJATIVA ZA 10.SKUPŠTINU NVO AUA


Dragi moji IZABRANICI !

Dakle, eto izabrao sam, kako ću vas oslovljavati (za početak) – iako tu postoji ono (što
narod kaže) „ALI...što devojci sreću kvari !“ Naime više vas mi se javilo, zahvaljivalo se, ali svi bez izuzetka : „...ne znate za šta sam Vas to izabrao ?“ Neki koji slute osnovnu ideju o promeni NAČINA obuke arhitekata – izržavaju sumnju u svrhu i smisao takvog experimenta. Ali – hajde malo da to razmotrimo – upravo sa stanovišta svrhe !?!

Dakle jasno je da u institucionalnim okvirima – ZNANJE nema više nikakvu vrednost. Pijaca Diploma koje se kupuju u zamenu za radno mesto, sa koga se plaća „reket“ nisu više nikakva tajna. Intelektualna „pljačka“ Doktorata je nezapamćena u istoriji znanja. Sa najviših mesta u ovoj zemlji nam se dnevno saopštava – da svako „naše“ i „proizvodno“ znanje nema nikakvu vrednost. Ali takve okolnosti – su samo poslednji čin – koji nas suočava sa činjenicom – da je zanimanje : NEIMAR – SAHRANJENO !!! U javnoj upotrebi – sa predumišljajem !!!
Ali projektantska veština – nikada i nije bila u javnoj upotrebi !!!

Arhitekt – koga (prosvećeni) investitor (o tome nešto kasnije) – BIRA da mu nešto isprojektuje ili izvede – uvek je bio : interpersonalni odnos ! U prosvećenim vremenima – arhitekt je činio sve da svojim znanjem i veštinom – investitoru smanji trošak i istovremeno mu pruži veči kvalitet od očekivanog. Investitor je znao da je najjeftinije – sve eventualne prostorne želje – proveriti „na papiru“ – a to ume samo arhitekta. Znao je da samo zahvaljujući delu svoga arhitekte – može da se „upiše u istoriju“ – kao Mediči – ili Kapra !!! Kompjuteru su svi MODELI u biblioteci modela – jednako vredni – bez vrlo komplikovanog makroa „posebnih zahteva“ – što ni jedan investitor neće da plati – da bi dobio projekat – tačno po svojoj meri !!! Ukratko – to su dva paralelna puta !!!

O produbljivanju te provalije – izmeću poznatog (konkretnog) naručioca i modela ili uzorka – prosečnog potrošača – ja pišem godinama. To je ono što ćemo tek nedeljama ili mesecima studirati. Ali ono u čemu sam ja video SVRHU – našeg udruživanja u drugoj deceniji – dragocenog delanja ALIJANSE UNIKATNE ARHITEKTURE – je moj osećaj – da ste vi sposobni - da jednim čvrstim lancem ruku i znanja – timskim predispozicijama i naravno vrhom u svojoj specijalnosti – da premostite taj svesno stvarani jaz – te da one naše Učenike koji to izaberu – izvedemo na drugu obalu arhitektonske pameti – na kojoj (što bi rekao Kant) „...arhitektonika znači uvođenje reda među stvari !“ ( vidi Manifest ALIJANSE – na www.nvoaua.com )

Svako od Vas me dovoljno poznaje da zna da nisam laskavac. Da nisam lakoveran i da sam istrajan – kad nešto odlućim – dok to ne isteram : do kraja !!! Vas sam prepoznao po vjetnamskoj poslovici : „Tigar za sobom ostavlja kožu – a čovek ime i DELO !“ Vi ste već u svojim karijerama – ili napravili nešto UNIKATNO – ili ste svojim načinom rada – UNIKATNI  AUTOR !!! ALIJANSA je osnovana 2008. – kao jedna od alternativa obuci arhitekata (na modelima) i nije izgledalo da će se tako dramatično čitav ESNAF SUNOVRATITI.
Danas ste VI potrebni ALIJANSI – kao srce, kao DUŠA ZANATA – da pokušamo da stvorimo jednu novu generaciju ARHITEKATA – koji misle, razumeju i znaju šta rade i koji su u stanju da obuče druge. Možda moj uzorak nije dovoljno veliki, ja znam preko hiljadu ljudi (od toga preko 100 kolega arhitekata) – i nikada nisam „prijateljstvo“ merio učestalošću susreta, već time – da li celog života – Sizifov kamen – guramo uzbrdo ! Ali Vi ste moji „izabranici“ !
I tu je druga vaša preporuka za mene. Mene je život (cela karijera) naučio – da je naš posao – „kao Kraljica svih Umetnosti“ – uvek nosio (nužno i neophodno) i jednu drugu veštinu – 
a to je prenošenje znanja !
Niko od Vas nije kap u okeanu stvaranja – svako od Vas je 
– okean u kapljici vode !
To je ono što ste „gradili“ celog života (u sebi) – ono što Bogdan zove „zaludgraditeljstvo“ (ili „introtektura“) – veština samoupoznavanja i samousavršavanja. I to je ono – što
nemate pravo da odnesete sa sobom u grob. Morate naći UČENIKA
– od koga ćete napraviti – boljeg arhitektu od sebe !!!
I TO JE SVE !!!

Tokom sledeće dve nedelje – ja ću Vas upoznati (ili podsetiti – kroz jedno 5 faza) kako je nastala i kako preživela ALIJANSA UNIKATNE ARHITEKTURE – do svoga 10. rođendana. Danas ste mi potrebni VI – ni malo slučajno – jedva pola Vas ste arhitekti. Drugi Majstori su veštaci – preklopnih ili dodirnih disciplina Arhitekturi. Molim Vas zato, da pratite svoj meil i moj blog : PRIZIV SAVESTI 1102 2011www.marinrajkovic.blogspot.com  To su dva info – punkta ! DELETE znate gde je !

Sve vas voli (tanguerosi kažu : GRANDE ABRAZO)
Veliki Zagrljaj – Vaš Marin RAJKOVIĆ



U nastavku imate koncept budućeg 
PROGLASA ALIJANSE - pa očekujem da na isti reagujete primedbama - 
može i na meil : marinrajkovic@gmail.com

PROGLAS  ALIJANSE UNIKATNE  ARHITEKTURE            U Beogradu – 11.10.2018

1. – ALIJANSA ne prodaje DIPLOME – jer naši Učenici – neće da se zapošljavaju !

2. – Naši Učenici – „ne trguju“ svojim Znanjem, jer rade za prosvećene investitore – koji znaju da samo zahvaljujući njihovom delu – mogu da se UPIŠU U ISTORIJU !!!
3. – Naši UČITELJI – imaju sve reference – stečene pre velikog „bazara diploma“ i
       najveće „intelektualne pljačke „doktorata“ – u celoj istoriji ZNANJA. Njihova znanja i veštine su oplođene velikim ISKUSTVOMu vreme kad nisu imali naručioce.

4. – Škola funkcioniše po ARETON PRINCIPU Aristotelove Akademije :
       Učenje počinje (a ne završava) dobijanjem "civilne" Diplome. (Francuzi su dugo - prve dve godine inženjerskih studija - oibeležavali titulom "ingénieur civil" !!! Tokom celog života         (učenja) – svaki Učenik postavlja svoja pitanja  - i traži svoje odgovre na svoja pitanja. Dovoljno dobra škola je ona koja mu pokaže gde da traži ono  - što ne zna. 
Takva je ALIJANSA UNIKATNE ARHITEKTURE ! 

5. – ALIJANSA funkcioniše kao „iskonska vrela znanja“ (Egipat, Persija, Budizam ili
       Renesansa) – proverenim modelom : jedan Učitelj – jedan Učenik (grupa max.3) 
6. – „Kuća“ (bilo šta) što naš Učenik projektuje – JE U NJEGOVOJ GLAVI – do trenukta dok se Investitor – ne useli. Dakle NIJE u kompjuterskoj 3D „biblioteci formi“ ni rendera.

7. – Naši učenici ne koriste „lakirane časopise“ (prostora i enterijera) koji su I N – niti
       „matirane kataloge“ proizvođača opreme. To je sahranilo - ESNAF NEIMARA !!!
       Naši učenici koriste svoja znanja – da Investitoru IZMISLE kuću od belog papira – i iskustvo, da svome (poznatom) naručiocu – odaberu opremu – kao otisak prsta !!!

8. -  Ko ne zna ništa – TAJ RADI SVE – mi radimo samo ono što najbolje znamo !

9. – ALIJANSA okuplja pismene ljude, koji znaju da se u srpskom pravopisu : znanja, 
       funkcije, zvanja, titule, zanimanja i kvalifikacije – ne menjaju po rodu. U tom smislu ne učestvuju u „sifražetskoj propagandi“ i „sakaćenju“ srpskog jezika. To ne znači da    
       nećemo podneti poneku : „meteorološkinju“ ili „meteorologistkinju“ – ali naše
       koleginice (doktori nauka) će vam reći da one rade za jednu „školu džentlmena“ !!!
       ALIJANSA – naime poučava : „Kada je Bog Adamu uzeo rebro“ ? Kada je rešio da
       napravi prvi sledeći – savršeniji model čoveka.

10 – ALIJANSA zna da je svako od nas mogao da se rodi – 300 km „desno“ – i da bude (recimo) Grof Drakula iz Transilvanije – ili 300 km „gore“ – pa da bude Madžar –
        protestant.(šala S.Roje – Učitelja ZEN-a) To naravno ne znači – da nam srpska kulturna tradicija – naročito GRADITELJSKA – nije Svetinja – nad Svetinjama !!!

11 – ALIJANSA ima samo tri „sveta pisma“ (poznavanje istih je jedini prijemni ispit) :
        „Vitruvijevih 10 knjiga o ARHITEKTURI“ – (prevod Dr.Z.Bojić – Zav.za udžben.2009)
        „Paladijeve 4 knjige o ARHITEKTURI“ – (prevod I.Kleut – „Građ.knjiga – 2010)
        „FILOZOFIJA ARHITEKTURE“ – Endrju Bendžamina (prevod arh.Živojin Bata Kara – Pešić – (izdanje CLIO (bib.ARS) Beograd – 2011)

12 – ALIJANSA kompjuter smatra samo alatom – koji je superiorniji od čoveka samo u dve         stvari – brzini i izuzimanju greške – DOK IMA STRUJE !!! Zato će ALIJANSA uvek imati         samo jedan kompjuter u bublioteci i diskusionoj sobi. Učenici ALIJANSE – učiće čitavim         arsenalom : tehnika crtanja, komponovanja, slikanja – modelovanja i maketarstva – svim poznatim tehnikama : animacionih, simulacionih, heremeneutičkih, gnostičkih,         ritualnih i drugih IGARA – formirajući tako na sopstvenom iskustvu – nešto što je     
        zadato još 2008  kada je ALIJANSA osnovana  ---
ENCILKOPEDIJU GRADITELJSKIH IGARA !!!

Osnivač i Predsednik n.v.o. AUA
mr sc Marin RAJKOVIĆ – arhitekt istraživač


Нема коментара:

Постави коментар