15. 10. 2018.

PORTRETI ARHITEKATA 2010

10. godina NVO AUA (V. epizoda vremeplova)
ULUPUDS izložba - PORTRETI ARHITEKATA 2010

Ko je u prethodnom postu, imao želje i našao vremena da pronađe ceo PROGRAM rehabilitacije ideje _ Društva za zemaljske izložbe _kao i vraćanje ambijenta Starog Sajmišta – ponuđen Ministrastvu kuture 26.10.2012 – kako smo rekli na blogu :

... Čitav elaborat Starog Sajmišta je takođe na ovom blogu – ali se mora potražiti – po datumu 22.09.2017 – post: Staro Sajmište – MR2007_na portalu A4A (gde se nalazi pod nazivom : PROGRAM S.SAJMIŠTE_za Ministarstvo Kulture – na blogu :

PRIZIV SAVESTI 1102 2011www.marinrajkovic.blogspot.com























Ko je dakle pročitao 5 strana PROGRAMA STARO SAJMIŠTE – shvatiće da borba za Staro Sajmište – ALIJANSE UNIKATNE ARHITEKTURE – nikad nije prestala. Naime, dve godine po osnivanju ALIJANSE – Arhitektonska sekcija – ULUPUDSA (Udruženja likovnih umetnika, primenjenih umetnika i dizajmera Srbije) – napravila je najveći spektakl u predstavljanju arhitektonskih radova – još od poslednje dodele „Borbine nagrade“ – najprestižnijeg stručnog priznanja bivše Jugoslavije – izložbu PORTRETI ARHITEKATA 2010 ! Dakle, 57 godina od osnivanja ULUPUDSA – Arhitektonska sekcija je po prvi put predstavila 145 autorskih panoa, formata 210/70 – za svakog od svojih arhitekata (od osnivanja) – na 700 m2 bivše robne kuće NAMA – na Trgu Republike u Beogradu. Za mesec dana trajanja – izložbu u centru grada – posetilo je preko 20.000 posetilaca. Odštampan je vrlo ekskluzivni katalog – reakcije javnosti su bile brojne i burne – što mogu potvrditi, jer sam ja (sa još troje kolega) bio upravo zadužen za „press clipping“ i celu medijsku prezentaciju i dokumentalistiku čitave izložbe – i svega u vezi sa njom.

Zašto je to za nas važno – danas. Najpre zbog veze ALIJANSE, čiji su svi članovu Upravnog Odbora (arhitekti) – kao i mnogi članovi osnivačke Skupštine ALIJANSE  naravno izlagali na antologijskoj izložbi PORTRETI ARHITEKATA 2010.Postoji razlog – zbog koga sam ja (kao podnosilac Programa S.S.) Ministarstvu kulture 2012,
tražio da Sek.za kulturu grada i Ministarstvo kulture – sva prava baštinjenja umertničkih, kulturnih i poslovnih opredeljenja „Društva za zemaljske izložbe iz 1923“ prepusti budućoj Asocijaciji svih umetničkih Udruženja Srbije (koja bi brojala oko 3000 članova) – na čelu a ULUPUDS - om !. To bi značilo da UMETNICI PREUZMU STARANJE O BUDUĆNOSTI Starog Sajmišta – što podrazumeva njegovu potpunu revitalizaciju i rekonstrukciju u prvobitnoj nameni – ali i deo diplomatskih aktivnosti – kako je na početku pisalo (...na širenju poslovnih veza i dobrih međusobnih odnosa...) sa svim Zemljama koje su u (izvornom) Starom Sajmištu posedovale svoje nacionalne PAVILJONE – koje su u velikoj meri i gradile.

Pomenuti ključni argument – za ovakav zahtev – u Programu je ubedljiv zaključak  :
Moć ULUPUDSa pokazuje činjenica, da je za tako ambicioznu i „masivnu“ 45 dnevnu kampanju – koja je prethodila postavci PORTRETA ARHITEKATA 2010 – Skupština Grada odvojila 50.000.- dinara – a IZLAGAČI (čitaj Arh.Sekcija) – 750.000.- dinara !!!
Zato sam u ovom postu priložio samo prvu i poslednju stranu više puta pomenutog Programa – kao svojevrsne dokaze o načinu na koji je ALIJANSA videla buduće S.S. !
Izložbu ćemo predstaviti sa više činjenica – koje ne mogu biti zaboravljene ni u jednoj prilici – kao i sa više fotografija – koje ćete naći na blogu :

PRIZIV SAVESTI 1102 2011www.marinrajkovic.blogspot.com

Najpre, neprocenjiva uloga „spiritus movensa“ ove (za srpske prilike) neverovatno velike i neverovatno uspešne – kulturne akcijemr arh. Vlada LOVRIĆ, koji je u tom trenutku bio Predsednik Arhitektonske Sekcije i IO ULUPUDSA. Ovaj sjajni arhitekt, antologijski Učenik – Dr. Branka LALOVIĆA – legendarnog PIONIRA primene alternativne (primarno – solarne) energije u građevinarstvu – 80-ih je napravio nekoliko takođe pionirskih projekata – koji su ušli u katalog tipskih projekata Biroa NAŠ DOM sa Banovog Brda – tako da nikada nećemo saznati - koliko je ovakvih kuća izgrađeno na osnovu intelektualnog „kapitala“ saradnje – arhitekte LOVRIĆA i Prof. Lalovića - koji je tada radio u Institutu VINČA ! Ovde naravno mislim na „naivne kućegraditelje“ – koji nisu kupili ni tipski projekat iz kataloga – ni tražili stručnu podršku autora – nego su ove kuće – sami gradili – što nam se uvek dešavalo u odnosu – čak 1 prema 4 ili 5 !

Takoće treba reći da su svih 145 eksponata (panoa) srolani – spakovani u posebno pravljene sanduke, odgovarajućih dimenzija – da ih zaštite od oštećenja – što je omogućilo da ista postavka (posle mesec dana u NAMI u Beogradu) – „gostuje“ u još nekoliko gradova – širom Balkana. Kako je nemoguće zahvaliti se velikom broju ljudi koji su 45 dana – neprekidno - učestvovali u organizaciji ovog velikog događaja – a nekoga ne preskočiti – pomenuću još samo autora KATALOGA – potpuno novog likovnog duha – (tada) mr graphic design communication - Danicu MARINKOVIĆ.
Katalog možete naći u Arhivi ULUPUDSA – kao i svim Bibliotekama i Kulturnim centrima u gradu Beogradu. U Katalogu su navedeni – svi akteri, koji su imali posebna zaduženja u realizaciji Izložbe.


Na priloženim fotografijama vide se – rešenje Izloga NAME – i „iluzija ulice“ kojom se kreću posetioci – postignuta posebnom postavkom panoa – koja „diktira“ simezu kretanja posetilaca – ulicom ! Koncept je bio da svaki izlagač – napravi likovno rešenje svog panoa (sa kratkom biografijom u vrhu). Na fotografijama vidite pred mojim panoom kolegu akad.arh.Sašu Petrovića – ALPE  - kao i pano Bogdana Bogdanovića – koji sam ja rešio – jer se moj dragi Učitelj i veliki Prijatelj – iznenada te godine „preselio na neko srećnije mesto“ – posle 15 godina izgnanstva iz Beograda – u Beć gde je živeo sa svojom suprugom Ksenijom i gde je galerija ARHITEKTURZENTRUM – otkupila sva autorska prava na ogromnu intelektualnu ostavštinu Prof.B.Bogdanovića ! Pred ovim panoom stojim sa jednako predanim Bogdanovim Učenikom, dragom koleginicom Milom VUČIĆEVIĆ – koja je i aktivni saradnik (Predavač) u ALIJANSI !!!




I konačno, neka mi na mom ličnom blogu – bude dopušteno malo privatne „samohvale“ (što nikada nisam zloupotrebio) – meni vrlo draga fotografija sa dve žive LEGENDE beogradske (i svetske) arhitekture : Dr. arh.Mirjanom LUKIĆ – Lulom i Prof.arh. Predragom Peđom RISTIĆENM – poznatijim kao ISUS – dragim prijateljima pola veka !

Pogledajte povremeno blog – na kome uvek ima nešto novo :
PRIZIV SAVESTI 1102 2011www.marinrajkovic.blogspot.com














           



Нема коментара:

Постави коментар