23. 5. 2016.

100 dana VLADE - 100 nedelja BLOGA - 08082014

DA NE KAŽETE DA NISTE OPOMENUTI - I put - pre 2 godine :

100 DANA VLADE – 100 NEDELJA BLOGA
 PRVI PUT OBJAVLJENO  - 08.08.2014
VIRTUELNI KOPLJANIK OD GLOGA

Ajnštajn je rekao : „U celom mom učenju – najviše mi je smetalo obrazovanje!“ Mislio je naravno na stereotipe i matrice, koje nam po pravilu nameće akademijsko – školsko, institucionalno obrazova, koje je nužno unificirano (prilagođeno većini), čiju „dinamiku“ diktira najsporiji u koloni i čija je svrha gušenje INTUITIVNOG – jer u njemu stanuje naša ličnost, individualnost, personalitet – naša DUŠA ! To se manje primećuje kod ljudi koji rade više „rutinski“ posao - koji ne traži kreatvinost i u tome je temeljna razlika između političara i čoveka !!! Političar je naime čovek koji je u sebi svesno ugušio zone koje pominje Ajnštajn – izborom tog „zanimanja“, koje nema elemenarnu (čoveku neophodnu) „kreatvnu satisfakciju“ – da je nešto proizveo – STVORIO.
Za razliku od političara – kada gledate obuđara koji pendžetira cipele (po ko zna koji put) – vama magija njegovih ruku izgleda tako prirodno – kao da biste i vi to mogli. Mene je u životu dva puta fascinirala ritualna igra ruku zubara i asistentkinje koja je  vrlo brzo na mat - staklu (da se ne zgusne) morala pred mojim nosom, da zamesi plombu – i brzo dodaje sitne deliće. To je bila tako savršena – uigrana dinamika pokreta – koja se mogla meriti samo sa najboljim plesom.To je VEŠTINA – ZANAT !
Obratite pažnju da nisam pomenuo arhitektu – koji izmišlja kuću – ili inžinjera Žeželja !
Čovek koji nešto stvara – zarađuje na osnovu svoga znanja ili veštine – ima kreativnu satisfakciju – ostavlja za sobom proizvod, koji može da vrednuje i to ga razlikuje – od zveri.(Kao u vjetnamskoj poslovici : „Tigar za sobom ostavlja kožu – a čovek delo !“)
To čoveka koji nešto STVORI vezuje za posao – kome postaje POSVEĆEN !!!
Političar je čovek koji nema znanje, ni zvanje (koje uključuje ličnu i stručnu ETIKU) onog trenutka, kad je odlučio da „svoju pamet“ traži kod Šefa Partije ! Političar ima samo IMANJE – u doslovnom i prenosnom smislu, i to ga čini – kako Herbert Markuze lepo kaže : jednodimenzionalnim čovekom ! Političar naime „živi“ samo dok mu traje MANDAT – a mandat je „sine qua non“ njegovog opstanka i za to je spreman – upravo SVE da učini – a ako rezultat izostane – političar sebe smatra nepostojećim. Otuda i dva „kosmosa“ – političari koji odlučuju – i oni o čijim sudbinama odlučuju !!! Političari su „ni na nebu ni na zemlji“ – između snova svojih Vođa i potreba Naroda. Političari imaju antagonizam prema ZNANJU, koje je njima    „prirodni neprijatelj“!
Ja sam u životu birao one svoje „učitelje“ - koji me neće „posvađati“ sa mojom intuicijom.Tako pripadam onim ljudima koji znaju – da se ništa ne dešava slučajno !
Zato – kada sam na 10. – godišnjicu od ubistva, moga „ispisnika“ Zorana ĐINĐIĆA, otvorio svoju dosad glavnu retrospektivnu izložbu „30 godina umetničkog rada M.R.“
ja sam citirao Zorana – koji je neposredno pre nego što su ga nasilno uklonili rekao :
Ako Srbija sada STANE – stajaće 10 godina !“ I stajala je proizvodno i monetarno paralisana. Tada sam želeo da verujem da je vreme da Serbia vostane – a Srpska Napredna stranka, koja tada nije ni sama sanjala „apsolutnu vlast“ – izgledala je kao „preduzimljiva“ ! Bog i 48 postova ovog bloga su mi svedoci – da sam od tada uložio mnogo truda da signaliziram takmičarima – kako da pobede i kako da pokušaju da spasu Srbiju po mom skromnom viđenju – ali sve je bilo uzalud.
Oni su slušali samo SEBE !!! Osim ako mene nisu čitali oni koji su u prilici da „skrate povodac“ – onima koji bi zaista mogli da spasu Srbiju ! Onda „mea culpa“ nenamerno !


OTAC DEMOKRATIJE PLATON je rekao – post 16.03.2014
„DEMOKRATIJA JE PRE SVEGA VLADAVINA PROIZVOLJNOSTI !“
To znači da u recimo periodu od 4 godine x 365 dana x 24 sata = 35.040 sati
NAROD „VLADA“ (demos – cratos) samo 12 sati = 0.034% vremena.
Na delovanje onih koje smo zaokružili nemamo nikakvog uticaja
od izbora do izbora – i na to nas je Platon – „otac“ demokratije - opomenuo.

16.11.2012 – NEKROLOG SREDNJOJ KLASI (neočekivani prilog našoj
Argumentaciji, (iz govora studentima novinarstva) -  Aleksandra TIJANIĆA:
„...Na Balkanu, svako bogatstvo je, uglavnom, plod snalaženja, nevaljalstva, korupcije, Alchajmerove bolesti ("ne sećam se odakle mi pare") ili državne milosti. U središtu obrnute društvene piramide, koju na glavi drže gubitnici tranzicije i pokojna srednja klasa, funkcioniše novac. Veliki. Desno od novca su stranke i država. U tom delu, gotovo svaka grupacija, tokom mandata, uradi za sebe više nego za Srbiju. Levo od novca su škola, crkva i mediji. Desni održavaju postojeći poredak i strah. Levi proizvode inerciju, društveni konsenzus te iluziju kretanja ka boljem. Koje tek što nije...“

(O SREDNJOJ KLASI – DETALJNIJE – 01) – 02.04.2014
ZAŠTO JE NAROD VUČIĆU VRATIO ŠTAFETU JEDNOPARTIJSKE VLASTI
Srbija se još uvek (prim M.R.) nalazi u situaciji – kao da je upravo
izgubila najveći rat u svojoj istoriji – tako je opustošena od domaćih plačkaša
       koji su rođenu Zemlju opljaškali – kao da je tuđa. Ali otom – potom !

Da li znate kako su reagovale „Sile Osovine“ (Nemačka,Japan i Italija) kada su IZGUBILE RAT – pa su im Saveznuici zabranili da 20 godina – i jedan cent Budžeta ulože u vojne svrhe. U roku od mesec dana, sve tri zemlje su održale Nove Skupštine (u posleratnom – „pozvanom“ sazivu - edificiranom od Savezničke Komande i kompletne iznose prethodnog (najvećeg) Budžeta za 1944 – usmerile u kapitalna istraživanja – čitaj NAUKU ! Ali kako je nastala samonikla „srednja klasa“ ? Pa najbliži primer (Italije) pokazuje : Vi, ja, baba, tetka, majka i otac porodice – na starim štrikaćim mašinama – od restlova i rasparane vune najrazličitijih boja i eto ti za godinu dve – svetski brend BENETTON ! Nazovimo ih za sada PIONIRI dizanja zemlje „na noge“ ! Prića je naravno (svesno) malo pojednostavljena i karikaturalna – kao za post – ali cela SUŠTINA prvog koraka je tu !!! (pročitajte ovaj post ceo)

KAKO JE NESTALA NAŠA SREDNJA KLASA
(MILOŠEVIĆEVA DESPOTIJA NERAZUMA – devedesete)  13.04.2014

Kada je Tito umro,bila je neophodna „finsnsijka injekcija“ ! Pojavili su se isti oni DANAJCI koji vam darove donose (grčka poslovica kaže „čuvaj ih se“) i koji se neprekidno sve ovo vreme, ubiše od brige za nama ! Prvu tranšu „za konsolidaciju“ nam je dao MMF – drugu Svetska Banka i onda opet MMF – da bi nam 1986, tada savezni Premijer Milka Planinc, u udarnom večernjem TV dnevniku saopštila da smo dužni 24.mlrd US$, odnosno svaka od 24.000.000. YU - duša (od novorođenčeta – do samrtnika) je bila zadužena sa po 1.000 US $
Ja sam bio spreman do 31.12. te godine da PLATIM SVOJ DUG u neku „staklenu KASU“ – (danas čitaj „transpartentnu“) u koju ćemo SVI VRATITI DUG – ali pod dva uslova :
1. - Da vidim glave na kočevima na Kalemegdanu – onih čije dugove vraćamo i
2. – Da imamo potpisanu garanciju gde idu te NAŠE PARE – posle 01.01.sledeće godine !“
Mi smo dakle bili ta srednja klasa – PROIZVOĐAČI –  tri plate svako mesečno – jednu za normalam život svoje porodice – drugu kao fiskalni doprinos prosperitetnom razvoju svoje Zemlje i treću, kao šlag na torti : za socijano staranje, kulturu i obrazovanje, nauku i ostalo.
Bilo nas je tačno trećina ukupne populacije – ili 60% radno sposobnog naroda – ukupno !

Prosečan godišnji prirast BDP (20 godina - od 1960 - 1980) - je bio 13,78%

A ONDA JE SRUŠEN BERLINSKI ZID – I PAO JE BIPOLARNI SVET !!!

NAJVEĆA PLJAČKA VEKA – NA BALKANU
(KAKO JE UBIJENA NAŠA SREDNJA KLASA)    17.04.2014

Milošević je OTVORIO PANDORINU KUTIJU – a onda su „čuvari naših sudbina“
postali oni likovi – kojima bi u svakoj drugoj situaciji – (već) bilo mesto – „iza brave“ !
To je dakle jedino u čemu je Miloševićev mutantski socijalizam – održao neokrnjen KONTINUITET – sa ljudskom mrežom od Trga Marksa i Engelsa – do poslednje baćije na vrh Prokletija – zadržana je „kadrovska struktura“ – koja je sada međutim promenila „predznak“. One koji su bili AKTIVISTI Revolucije – koja je streljala „zbog crvenog šala“ – zamenili su neki drugi ljudi, po mogućstvu iz što udaljenijih krajeva, koje niko ne zna – idealno izbeglice (čast izuzecima – koje sam upoznao) ! Počinje epoha miliona UREDBI !!!“
Konačno je došla Oktobarska revolucija (05.10.2000) – koja je osim nužne asocijacije
na boljševičku – budila još dve loše istorijske uspomene iz različitih perioda :
Paljenje Rajhstaga (1933. godine) i ulazak ruskih tenkova u zemlje Istočnog bloka –
na koje je podsetio robusni Bager ispred Savezne Skupštine - u Bulevaru Revolucije !?!

Sa druge strane – milion građana koji su nedeljama bili animirani (i dobro organizovani) u GRAĐANSKOM BUNTU – koji je zadivio ceo svet – ulivali su poverenje u mogućnost održanja kontinuiteta EVROPSKE KULTURNE SPIRALE – od korena u antičkom svetu, ćiji je osnovni ideal bila VLADAVINA NARODA – i snaga individue – LIČNOSTI. Ovo drugo im je pružio filosof dr.Zoran ĐINĐIĆ – koji je osnovao Institut za privredni preporod Srbije (vidi prezentaciju u postu od 14.03.2014) u kome je bilo 144 zaposlenih stručnjaka svih specijalnosti – organizovanih po resornim timovima (obrazac za Vladu) – ali su samo četvoro
od 144 čoveka - bili članovi Demokratske stranke.

POTOPLJENA JE I POSLEDNJA NADA           25.05.2014
Ovo je nešto što se Srbiji NIKADA NEĆE DESITI – a zove se :
T R A J N O    R E Š E N J E
(„Jedna slika – hiljadu reči!“ – pogledajte sliku na postu) :

U Srbiji se ovo nikada neće desiti – jer nikada nije „omanuo“ narod
– uvek je OMANULA Vlast - čije pamćenje traje jedan mandat !
Mislim spreg : MANDATNI URBANIZAM – NADRI GRADNJA  !!!

Ovde imamo bar dva fenomena : MANDATNI URBANIZAM – je bacanje prašine u oči narodu, koji svaka nova garnuitura na vlasti – u pravilu (obilazeći struke) – „ispali“ kao grandiozni – spasonosni – PLAN OBNOVE ZEMLJE ! Drugi fenomen je „NADRI GRADNJA“ – multilateralna pljačka : Države, bivših vlasnika placeva i budućih korisnika stanova – na kojima takozvani „investitori“ grade neka čudesa, od tarabe do tarabe i od „dozvoljenog“ potkrovlja do 4 etađe podzemne garaže ! Spreg je u tome što ono prvo u pravilu počinje masovnom LEGALIZACIJOM divlje gradnje – ostavljajući valjda tako u nasleđe grdobne kuće – koje će neki stranac, jednog dana proglasiti „naivnom arhitekturom u Srba“ – onih istih čiji su srednjevekovni manastiri !


NADRI GRADNJA – sa svoje strane suočena sa odijumom arhitekata i inženjera – sada se po prvi put drznula (baš kao što je Milošević para – vojnim formacijama sejao mržnju u regionu) da, pored „krovne državne institucije“ – Inženjerske Komore Srbije – krajem 2013 izmišlja para – državnu : GRAĐEVINSKO INDUSTRIJSKU KOMORU SRBIJE – u kojoj ova Vlast, koja nas je prevarila – ima jedinog merodavnog stručnjaka koji se pojavljuje u medijima, izvesni Gojko Rodić – koji je podjednako stručan za energetiku – gradnju i infrastrukturu !?! A što ne bi i on mogao da bude „univerzalan“ – kad sva ta tri ministarstva vodi jedan Ministar !?! To je ista ona gospođa - koju je Premijer u svom predugom ekspozeu, pred celim novim sazivom Parlamenta, Diplomatskim korom i Sinodom SPC – onako „taktično“ nazvao BULDOŽER – upravo zato da bi joj ubrzo - SAMOJ – „uvalio“ tri ključna Ministarstva za razvoj – pošto Premijer nema pojma šta ta ministarstva treba da odrade. On sudi po tome kako se prethodna tri Ministra – „nisu mešala u svoj posao“ – da će to gospođa Mihajlović (koja je bar inženjer) – ko „dlanom o dlan“. To je isti onaj Premijer koji i u direktnom TV prenosu, sa svojim Ministrima (koje mi treba da cenimo makar malo manje od njega) razgovara kao sa kućnim pomoćnicama – koje nisu obrisale pod !!!

Tako se vraćamo na poćetak i Platonovu opomenu. Dakle po definiciji DEMOKRATIJE, narod „vlada“ izborom svojih predstavnika. Vrlo retko se u istoriji dešava da neko „dobije punu Vlast – na tacni“ ! Vučić je sa par dobro smišljenih marketinških trikova – naveo ¼ birača da mu DAJU (uz zbir „rasutih glasova“) – da Skupštinska većina  - može da izglasa – bukvalno – šta god mu „padne na pamet“ !
I tu smo ponovo kod razlike između čoveka i političara – sa početka. Kod ETIKE – a ubrzo ćemo videti – i kod posvećenosti. Dakle samo u situaciji u kojoj NIKO ne može da mu obori nijednu odlugu – Premijer može DA IZIGRA SVA OBEĆANJA kojima je dobio poverenje četvrtine biračkog tela.

Pošto sam opisao kako Premijer razgovara pred TV kamerama sa svojim najbližim saradnicima – koje je sam birao – postaje jasno – da Premijer ima samo jednu interesnu tačku : SVOJE OGLEDALO. Tako je lepo uvežbao „neverbalnu komunikaciju“ – „govor tela“ koji se proučava u Multi – level marketingu – da bi potpunog laika ubedio da uđe u nešto - u čemu će biti vrlo uspešan !!! Tako je lepo navežbao kolokvijalne fraze na tri svetska jezika. Da ne pričamo o gestikulaciji, mimici i dramskim pauzama u kojima ga uvek iznerviraju, nestrpljivi novinari – kojima će odgovoriti – samo ako ga puste da završi ... Neverovatno je kako političar NEMA MERE ni u čemu. Za to postoji samo jedno objašnjenje  - ne preti mu nikakva vrsta KAZNE – kako to lepo objašnjava Branko Dragaš. Kad ima sigurnu većinu
u Skupštini – nema obzira – ni koliko kad nekog pregaziš na ulici !!!

A gomila korupcionaških SKANDALA je za 100 dana Vlade tolika – da je ne bi izdržalo – bez OSTAVKI  - 100 Vlada u nekiom drugim – ozbiljnim zemljama. Okružio se parazitima koji kupuju Diplome (nije važno koje struke) – da bi mogli da pokradu nećiji Dokorat – tako da njegovo obećanje biračima – da će pre svega ZAUSTAVITI pljačku i korupciju – postaje smešno kad shvatite da je on (pored navedenih ličnih priprema nastupa) 100 dana Vlade – iskoristio da se nagodi sa Alibabom i 40 razbojnika – koji jedini mogu da mu garantuju bezbednost – koju nije imao Zoran Đinđić ! Vučiću očigledno niko nije preneo onu poznatu bećarsku šalu : „ Ko ostane poslednji (u krčmi) – plaća račun ZA SVE !!!“ Bojim se naime, da je povratak bar dela OPLJAČKANOG, NENAPLAĆENOG I NEPLAĆENOG  posle frtalj veka – nemoguća misija. Ali u svakom slučaju - samo u onome što trenutno najbogatiji Srbi  (oko 40.000) nisu platili kao porez na imovinu, doprinose za radnike, struju, grejanje, komunalije i ostalo – VIŠESTRUKO PREMAŠUJE i budžetski deficit i strani dug.

I sad vrhunac – kulminacije !!! Molim jezičke čistunce da me ne ispravljaju – ovo mi je omiljeni pleonazam – a ovde je prosto neophodan. Dakle glavni UČINAK – rezultat kojim se naš Premijer diči - je da je stvorio POVOLJAN privredni ambijent – sa JEDNAKIM USLOVIMA za sve. To je inače fraza iz Orvelove „Životinjske farme“ poznate kao : „Sve su životinje jednake !“ Jednog jutra Vepar se pojavljuje u generalskoj uniformi i menja transparent na velikim vratima štale, na kome piše :

„ Sve su životinje jednake – ali su svinje JEDNAKIJE od drugih !“
To znači da su uslovi u privrednoj „trci“ 100 puta jednakiji za 0.5% građana
Srbije (mafija, policija, korumpirani državni službenici) koji se lažno predstavljaju
kao SREDNJA KLASA – sa prosečnom evropskom platom – preko 1.000 evra.
Ta njihova prednost – je upravo proporcionalna obimu u kome su za
poslednjih 15 – 20 godina opljačkali – sve ostale trkače !!!

Sudija (i Kadija naravno) u toj trci je Čarobnjak iz Oza – koji neprestano baje – kako će on da „Izgradi Beograd i Srbiju – 100 puta lepše nego što su ikad bili !“ On se u to RAZUME ! Njegova vera pretpostavljam počiva na tome što mu je zaista pošlo za rukom nešto – što njegovom partijskom Mentoru – Vojvodi Voji – nije pošlo za rukom iz više pokušaja – a to je da zabije glogov kolac u srce – svoga partijskog Mentora – na čijoj teoriji Opštenarodne odbrane je doktorirao – Maršalu Josipu Brozu. E pa samo da znate  - Čarobnjaku iz Oza je (hvala Bogu – za sada samo na maketi) pošlo za rukom (kao što pokazuje prilog) da zabije glogov kolac – i to od 240 m u srce : Titovog rešenja SVETSKOG CENTRA NESVRSTANIH – projektovanog u Savskom amfiteatru – 1975 godine – za prezentaciju u Najrobiju – na II Samitu nesvrstanih !!!

To što je SRCE Savskog amfiteatra – ujedno srce Beograda – ko te pita – Beograd je i ovako već 6 puta sravnjivan sa zemljom u svojoj 2,5 milenijuma dugoj istoriji – sve tako od prijatelja Danajaca – koji su nam poklone donosili !!!


Marin RAJKOVIĆ

Нема коментара:

Постави коментар