19. 5. 2020.

PRVE MERE U MIRU_F.Oland - PRE 8 GODINA


KADA PREDSEDNIK „RASKRČI“ OKO SEBE ? (09.11.2012)
KAD PREDSEDNIKU TREBA SREDNJA KLASA 
(namenski naslov M.R.)

Francuski predsednik, Fransoa Oland, za prva dva meseca od kako je na vlasti - 100 odsto je ukinuo protokolarna vozila i prodao ih na aukciji.Prihod je namenjen za izgradnju velikih infrastrukturnih projekata u do sada neuređenim predgrađima.
Objavio je i dokument koji sadrži 12 alineja gde svim državnim preduzećima ukida službena vozila. Oland veruje da svaki privrednik koji zarađuje 600.000 € godišnje, ili više, može da kupi automobil. Ako to ne učini, ili je škrt, ili nesposoban, ili korumpiran, a državnim preduzećima i ne trebaju takvi ljudi…
Ovako se dobija 345.000.000 €, koji će biti od 15. avgusta ove godine investirani u nove istraživačke institute modernih tehnologija i zaposlio je 2560 mladih naučnih istraživača.
Šira javnost jedino zna da je odbio upis fiskalnog pravila u ustav, jer je to kao glupo, ali je urgentnim predsedničkim dekretom za 75 odsto, povećao porez svim porodicama, ne pojedincima, čiji neto godišnji prihod premašuje 5 miliona €.
Tim novcem, a da nije ni dodirnuo državni budžet, ove godine će zaposliti 59.870 nezaposlenih obrazovanih kadrova, a od 1. septembra 6.900 i od 1. oktobra još 12.500 nastavnika i profesora u državnim obrazovnim institucijama.
Crkvi je ukinuo potporu u iznosu od 2,3 milijarde €, kojima je rimokatolička crkva finansirala privatne liceume i škole. To je novac kojim će se graditi 4.500 državnih dečjih vrtića i 3.600 osnovnih škola.
Uveo je i poreske olakšice na “bonus kulture”, na primer, bibliotekama, a oni koji budu zaposlili najmanje dva diplomirana stručnjaka biće sasvim oslobođeni poreza.
Ukinuo je vladine i državne novine, revije, fondacije i izdavačke kuće…Zamenio ih je klubovima ili zadrugama koje promovišu razvoj preduzetništva s većom dodatnom vrednošću.
Bankama koje investiraju razvoj domaće privrede daće poreske olakšice, a bankama, koje se bave samo novčanim transakcijama će ih povećati.
Snizio je plate svim državnim službenicima za 25 odsto, do 33 odsto poslanicima u parlamentu, a drugim visokim državnim službenicima, koji zarađuju više od
800.000 € godšnje – za 40 odsto!
Sa četiri milijarde uštede, finansiraće socijalne kategorije.
Samohrane majke će imati olakšice u prvih pet godina
Sve navedeno ne dotiče ni jedan cent iz državnog budžeta!
Cela Evropa se boji ovih šokantnih mera. A rezultati: inflacije nema, a produktivnost i konkurentnost su se povećale prvi put u poslednje tri godine.
(tekst preuzet sa sajta 6yka.com)



Нема коментара:

Постави коментар