13. 4. 2014.

SREDNJA KLASA U TURBULENCIJI DRUŠTVA - I deo


KAKO JE NESTALA NAŠA SREDNJA KLASA
(MILOŠEVIĆEVA DESPOTIJA NERAZUMA – devedesete)

U nedavnom postu od 02.04.2014 napravili smo aluziju da je narod g.Vučiću vratio „skiptar jednopartijske vlasti“ – zbog svega onog što naša srednja klasa pamti kao „bolja vremena“ u kojima je jedan (recimo) projektni biro (koji čak nije ni gradio u drugim zemljama) nego samo projektovao i od toga delio XIII,XIV i XV platu ! A onda je od ZARAĐENIH PARA, za svojih 17 radnika, organizovao dvadesetodnevno „studijsko putovanje“ preko celih Sjedinjenih Država – da obiđu sve značajnije građevine – nastale u USA u novije vreme !?!
Kada je Tito umro, osamdesetih godina (posle promena Ustava od 1971/74 – „do odcepljenja“) republičke oligarhije su počele da „čerupaju YU budžet“ i svesno uništavaju svetske FIRME - koje su bile „orkestrirane“ (decenijama) da u okviru ondašnje SFRJ stvaraju godišnji prirast BND od 13,83%, kako nas uverava nemačkla istoričarka M.Ž.Čalić (pomenuti post). Bila je neophodna „finsnsijka injekcija“ ! Pojavili su se isti oni DANAJCI koji vam darove donose (grčka poslovica kaže „čuvaj ih se“) i koji se neprekidno sve ovo vreme, ubiše od brige za nama ! Prvu tranšu „za konsolidaciju“ nam je dao MMF – drugu Svetska Banka i onda opet MMF – da bi nam 1986, tada savezni Premijer Milka Planinc, u udarnom večernjem TV dnevniku saopštila da smo dužni 24.mlrd US$, odnosno svaka od 24.000.000. YU - duša (od novorođenčeta – do samrtnika) je bila zadužena sa po 1.000 US $ !?!
           Nekako baš tih dana sam sreo prijatelja, posle više od 8 godina, od kad smo skoro istovremeno diplomirali arhitekturu (sa 64 predmeta – 40 pismeno i usmeno) Z.R.iz Kraljeva, koji se, čim je diplomirao vratio u Kraljevo, jer ga je tamo čekalo radno mesto, u birou koji ga je stipendirao. Šest meseci pre toga – on je dobio drugog klinca – a sada je došao u knjižaru u Makedonskoj da kupi 10 rolni „Schelerovog“ hamera – jer AutoCAD nije postojao – a Revit ni toliko J Sa tim rolnama pod miškom, ja sam ga izljubio – a onda umesto da odemo u „Sunce“ u Domu Omladine i popijemo po jednu za njegovu prinovu, ja sam ga pitao da li je čuo Milku Planinc neko veče ? Moj drug poblede u licu – spusti one rolne hamera na prljavi asfalt –  (bilo je baš ovako proleće) zagarli i on mene i šapnu mi na uvu : „Slušaj ako smo žena, ja i moje dvoje dece dužni 4.000 US$ – ja sam srpeman do 31.12. ove godine da PLATIM SVOJ DUG  u neku „staklenu KASU“ – (danas čitaj „transpartentnu“) u koju ćemo svi vratiti dug – AKO JE TO NAČIN – ali pod dva uslova :
1. - Da vidim glave na kočevima na Kalemegdanu – onih čije dugove vraćamo i
2. – Da imamo potpisanu garanciju gde idu te NAŠE PARE – posle 01.01.sledeće godine !“
Mi smo dakle bili ta srednja klasa – PROIZVOĐAČI – bar tri plate mesečnojedne za normalam život svoje porodice – druge kao fiskalni doprinos prosperitetnom razvoju svoje Zemlje i treće, kao šlag na torti : za socijano staranje, kulturu i obrazovanje, nauku i ostalo.
Bilo nas je tačno trećina ukupne populacije – ili 60% radno sposobnog naroda – ukupno !
Bilo je to vreme kultnog vica o dva klinca na jugoslovensko – Mađarskoj granici :
... sa naše stoji naš klinac i jede kiflu – a sa druge mali Mađar ga gleda sa zavišću. Naše dete kaše izazivački : „Ja imam kiflu !“ – mali sused (da mu ne ostane dužan), ubrzano odgovara –„Ja imam Ruse !!! Sad se naš hvalisavac našao u čudu pa odgovori nesigurno : „Imaću i ja Ruse !“ – na šta mali Mađar odgovara tužno, ali uvereno :
„Možda – ali onda nećeš imati kiflu !!!“

A ONDA JE SRUŠEN BERLINSKI ZID – I PAO JE BIPOLARNI SVET !!!

          I šta se desilo? Nikakva recesija (odmah) – nikakav kolaps „bipolarnog sveta“ – kao što se pričalo da će kada : „mir sila – zameni sila mira“ – doći do finansijskog kraha. Nije bilo lako prvih godina nikome – ali „pametne zemlje“ – koje su naučile istorijsku lekciju da moraju po svaku cenu da sačuvaju svoja dva glavna resursa (narod i teritoriju) – Poljska, Rumunija, Mađarska, Bugarska, (za jače da ne brinemo) – pregurale su tranziciju (opet globalno gledajući) – smanjenjem „socijalnih apetita“ – i najviše forsiranjem PRODUKCIJE – gde je opet srednja klasa odigrala presudnu ulogu. Takozvane zemlje sa „rizičnom tranzicijom“ kao Češka i Slovačka, rastale su se onako kako je pisao moj omiljeni (počivši) kolumnista VREMENA, Stojan Cerović : „Kad su shvatile da će morati da se dele – premeštaju stanovništvo i razmenjuju nekretnine ... obavili su to malim oglasima ... bez kapi krvi...“ Usput su za dve, tri godine „učile u hodu“ švajcarski kantonalni model lokalne organizacije – decentralizacije i proizvodne regionalne specijalizacije. Ne kaže niko da im je bilo lako, izmaknut je i njima ispod nogu – „siguran tepih“ planske privrede – ali nisu stali !
Znajući dakle šta je VELIKA MAJKA - sve zemlje „istočnog lagera“ suočene sa tranzicijom – pre nego što su Velika Braća i Velike Sestre - uspele u njihovim Zemljama da stabilizuju svoje obaveštajne mreže – odmah su, suočene sa najvišim standardom Švedske i najboljom organizacijom Švajcarske, u kojoj su tri naroda oduvek živela „zajedno“ u usitnjenoj (kantolanlnoj) teritorijalnoj i proizvodnoj podeli – sa maksimalno liberalnim Parlamentarnim sistemom – „obnovile lekciju“ ! Bilo je pouzdano osloniti se na švajcarsko iskustvo – ona je pravila najbolje satove – čokolade i sefove – pa na Švajcarsku nikada nije pala bomba – jer je u svim „sukobima“ – bila „špar – kasica“ – SVIH zaraćenih strana.
Posmatrajući dakle navedene modele – kao „uzor“ – Istočni blok je brzo shvatio da odmah treba subvencionisati svakoga ko može bilo šta da proizvodi – dati mu fiskalne i kreditne olakšice – jer je bilo očigledno da najmanje košta očuvati svoju srednju klasu kao 
„tampon zonu“ između niže i više – kao TEG ravnoteže Društva ! Samo sopstvena JAKA SREDNJA KLASA – koja stvara nacionalni dohodak koji može bar približno da „alimentira“ socijanle fondove, penzije, stipendije i sl. - obezbeđuje konfornu poziciju pregovarača - sa svakim ! Da ne pominjemo da su u nekim zemljama penzioni Fondovi i Osiguranja – najjače monetarne poluge ! To je kod nas prvo opljačkano !!!
U trenutku pada berlinskog zida – naša je dakle inicijalna paradigma bila upravo OBRNUTA ! Po svim socio – ekomnomskim parametrima, 1990 godine – mi smo bili bar 10 godina ISPRED svih zemalja „istočnog bloka“. Imali smo 27 nacija na jednoj odštampanoj geografskoj karti (doduše „bez rama“) u 6 republika i dve javne i 4 Pokrajine u senci. Imali smo najjaču SREDNJU KLASU u Evropi (jaču od pola zapadnih zemalja) – srazmerno bruto nacionalnom dohodku – jer je za razliku od realsocijalizma (gde je bila omasovljena niža klasa) – takozvani „samoupravljački“ model Društva u celosti „uspostavljen“ prema srednjoj klasi i to po navedenoj definiciji današnje Evropske Unije (pod jakim udarom recesije) iz posta od 08.12.12 : „...profesori, direktori, lekari, akademski obrazovani i državni slušbenici srednje spreme, vojni kadar i zaposleni u školstvu, zdravstvu, administraciji ...“ – kojih je bilo
oko 50% populacije i kojima je za samo deset godina izgrađen kompletan grad od 500.000 stanovnika – Novi Beograd - da bi im Država rešila „stambeno pitanje“. Tito ih je zvao „tehnokratija“ – tehnička inteligencija – ona koja ZNA i koja rešava probleme Zemlje. Imali smo dakle sve što su istočne zemlje tek „gradile“ posle 1990 – i mnogo više. Kruna naše YU paradigme – bila je da smo najbezbednija zemlja na svetu (sa najmanjom stopom kriminala) – sa najjačim vezama na svim stranama sveta (kao osnivači „nesvrstanosti“) – tako da na čitavom svetu nije bilo zemlje – u koju nisi mogao da uđeš sa YU pasošem – tako da je tada taj pasoš na crnom tržištu Istočnog Berlina vredeo – 10.000 $ !!!
Takvu SVEST (svih) o snazi naroda, zemlje i njene JNA – Milošević i Tuđman su koristili u Karađorđevu da „hladno“ dogovore da je raskomadajuuz obilatu pomoć medija – koji su tada počeli (i nikad nisu prestali) da služe sejanju mržnje, straha, ksenofobije, šovinizma i nadasve najbezobzirnije trgovine partiotizmom ! Svima su dakle bila „puna usta“ patriotskih parola – a bilo je očigledno da što više „guslaju patriotski“ – to se prljavijim poslovima bave –    i to na veliko !!!Tako je još 1993 – moj omiljeni Stojan Cerović rekao :
„ Svi su Srbi srećno živeli u jednoj državi – dok Milošević nije rešio da ih ujedinjuje !“
Tadašnji Miloševićev „mutantski socijalizam“, kada su definitivno uvedene sankcijesamo je pustio da se „sruši“ čitava društvena struktura – zavladalo je potpuno bezakonje i haos. Jedan od poslednjih saveznih Premijera, Ante Marković najpre je neoprezno izjavio (umesto da je uradio) da će osnovati Nezavisnu bezbednosnu agenciju (po uzoru na FBI) – koja će odgovarati samo Saveznom premijeru !?!  Iste noći je proglašen „državnim neprijateljem br.1“  - dok su se nedelju dana - tri Republike „otimale“ – čiji je on nacionalni izdajnik. Milošević je u senci te buke – hladno opljačkao - sve arhivske fondove Saveznih Organa.
Uvođenje sankcija, bilo je alibi da se tovari bivših YU dinara povuku i zamene za konvertibilnu valutu i neskriveno deponuju na PRIVATNE RAČUNE – jer su YU računi u svim bankama u svetu bili blokirani. Budžet se punio iz svih izvora – gde je bilo dnevnog pazara i „keša“: sa benzinskih pumpi, kioska, supermarketa i drugih prodajnih mesta – i niko nije znao gde su pare odlazile. Demontirana je u potpunosti kao besmislena „demokratska građevina“ oličena u stratifikaciji : izvršne – zakonodavne i sudske Vlasti – jer smo bili „pusto ostrvo usred Evrope“. Počinje epoha miliona UREDBI !!! Građanski rat – ratove sa više naroda, sa kojima smo vekovima pili kafu preko plota – neću ni da pominjem, jer tu je većina priča već ispričana. Dovoljno je pročitati sjajnu knjigu  Moruza i Levinsona : „RATNI PROFITI“ – objavljenu 1940 godine (Geca Kohn) u kojoj su detaljno objašnjene sve tehnike „ratnih liferanata“ od Cezara do strelovitog uspona Hitlera – zahvaljujući Krupovom čeliku !!!
Crna ekonomija u Srbiji je cvetala !!!  Svetski prestižne firme i Instituti su pozatvarani – a Doktori nauka su počeli da prodaju švercovane cigarete – sa kartonskih kutija – na ulicama – jer nisu imali kapitala - da postave tezgu na „buvljaku“ da prodaju šrafove. Činovnici i trgovci su inhalirali benzin iz kanistera – kako se prodavao na ulici – jer je u NIS – u permanentno održavana psihoza NESTAŠICE. Sledile su „lokomotive razvoja“ – izabrane porodice kao Karići – kojima je Država davala sve beneficije. Robne rezerve su bile ključna poluga manipulacije narodom – iz čijih slamarica je trebalo izvući poslednji dinar. Zatim kreće kampanja sa Jezdom i Dafinom i stotinama „menjačnica“ koje su za samo tri godine plasirale neprekidno štampane pare bez pokrića – koje su proizvele inflaciju od nekoliko miliona posto – nezapamćenu u istoriji ekonomije. Milošević je sve to vreme bio SPASILAC – heroj koji se opire Zapadu – koji SE CEO UJEDINIO U ZAVERI protiv Srbije !!! Jedina mu je greška bila izjava : „Meni su isti seljak i Akademik – svaki je po jedan glasački listić!“
Mislim da sam u jednom od prvih postova na ovom blogu – opisao tu „rezonancu“ između besperspektivnog naroda i njihovog velikog VOĐE – koga su uvek izglasali onih 80% ljudi koji hođe da ne rade za 50 DEM socijalne pomoći – a neće da rade – za 5.000.- DEM !!!
Toliko o Miloševiću, koji nije zaslužio ni blagoslov – jer je po svedočenju koje sam lično čuo – na Hilandaru sleteo helikopterom u sred voćnjaka i povrtnjaka koji hrani 30 – tak monaha čitave godine – i svu hranu im uništio elisama. Zatim je ušao u Portu – pa u Crkvu – gde niko od monaha nije hteo da ga dočeka – pa su ostavljena dva iskušenika – po kazni. Milošević je stao pred original Trojeručice i sa rukama prekrštenim na kraju leđa teatralno progovorio : „Dakle to je ta SLIKA !!!“ – na šta su i dva nevoljna „domaćina“ pobegla iz Crkve – glavom bez obzira. Nadam se da znate da Hilandar nema Igumana – bar ne telesnog. Igumanija Hilandara je (prema žitiju Svetoga Simeuna – po Svetome Savi) upravo Bogorodica Trojeručica – koja je tri puta (raznim povodima) nošena sa Svete Gore i sva tri puta - po predanju (na magarcu bez pratnje) –Vladičica Hilandarska se sama vraćala u svoj Manastir.

          Toliko o Miloševiću – a o „ratnim profiterima“ drugih vrsta - posle Srpske „Oktobarske revolucije“ u sledećem postu – jer ALIJANSA UNIKATNE ARITEKTURE - www.nvoaua.com
 - kao specijalizovana Asocijacija i zainteresovana strana, ne želi ni na koji način da utiče na ponovljeni (?) tok pregovora Vučić, Dačić i Tadić !?!












Нема коментара:

Постави коментар