25. 10. 2018.

30 GOD.UMETNIČKOG RADA - 5.GOD ALIJANSE


10. godina NVO AUA (VII. epizoda vremeplova)
30.GODINA UMETNIČKOG RADA MARINA R.

Dakle, kada je ALIJANSA „napunila“ 5 godina – bila je to jedna neobična, varljiva 2013 godina – kada su mnogi ozbiljni ljudi (iz poslovnog, naučnog i umetničkog sveta) zaista poverovali : - DA ĆE NAM SVANUTI ! Lično mislim zato – što ni jedan normalan um – nije mogao da poveruje – da je moguća (po treči put) reciklaža istih laži i prevara – od strane najnovije vlasti (ne želeći da vide da je ostalo 80% istih političara). Iako je pokradeno rešenje mosta na Adi (do poslednjeg šrafa sa Vujadukta Millo – Francuska -  što narod nije znao) građanska Srbija – nije želela da veruje, da nismo preboleli dečije bolesti – „mandatnog urbanizna“ – masivnih laži o VELIKIM PLANOVIMA – koji su ponovo bile rupe bez dna – za pranje novca – uprkos zaklinjanju o kraju KORUPCIJE !

RTS – 14.03.13 – SINGIDUNUM – izložba (2.min.)

Ja lično sam bio prevaren, do te mere – da sam za otvaranje svoje retrospektivne izložbe u Singidunumu – 30.GOD.UMETNIČKOG RADA M.R. izabrao 12.03. 2013, naivno i simbolički zanet jednom Zoranovom rečenicom, koju je izrekao 2003, upravo pre nego što su ga „uklonili“ – a koja je glasila : „MORAMO NAPRED ! Rešimo prvo sve što vidimo isto, lako ćemo... Jer ako Srbija sada stane – stajaće 10 godina !“
Tako sam ja otvorio pomenutu izložbu na dan pomena
na mog „ispisnika“ (1952) Zorana ĐINĐIĆA –
želeći da verujem – da je 10 godina STAJANJA – prošlo
– i da treba početi novi razvojni ciklus !
Sa kim imamo posla – shvatio sam već posle nedelju dana – kada je Vlast pompezno najavila  : „Prvo sastanak sa privredom_ da vidimo kako ćemo što brže NAPRED“ – a na sastanak su pozvani – svi oni, koji će 5 godina kasnije – na FORBSOVOJ listi zauzimati prvih 10. mesta najbogatijih TAJKUNA Balkana !?! Vlast ih je pozvala da se dogovore o visini provizija – i podeli interesnih sfera !!! Do danas su „matičnim ćelijama“ PRAVE male privrede (koja čini SREDNJU KLASU) – „napakovali“ 420 vrsta fiskalnih i parafiskalnih nameta – da nekom ne padne na pamet – da pokreće autonomni biznis !?! Osim naravno ako su to Vladina „čeda“ – „start upovi“ – samo se oni finansiraju i oslobađaju svih obaveza – prema Državi. Inače – već 10 godina – 80% evropskih para namenjenih nauci – vraća se iz Srbije – JER NEMA PROGRAMA !?!?
Nema programa „bliskih vlasti“ – a kakva bi čuda od inovacija (čitaj start– up) mogla da naprave – sada već stotina naše dece – koja se uredno, više puta godišnje, vraćaju sa svih svetskih takmičenja – u svim disciplinama – sa ZLATNIM MEDALJAMA !?!

NAUČNA TV – Dunja Bibić – aprila 2013 (2.min.)

Elem, ova izložba se poklopila , sa još tri jubileja – 60 godina od osnivanja ULUPUDS – a i 30 godina moga članstva u istom, kao i pomenutom V.godišnjicom od osnivanja ALIJANSE UNIKATNE ARHITEKTURE !!! To se lepo vidi na pozivnici, plakatu, katalogu – od kojih je svaki bio „malo iznenađenje“. Recimo katalog se sastojao od 4 četvrtine kvadrata – savijen „načetvoro“ (i dvostrano štampana) – što je decenijama bila standarda „origami baza“ – tako da sam ja svakom detetu – koje su roditelji doveli na izložbu – pravio (od kataloga) najrazličitije papirne figure – žabe, ždralove i slično. Uzgred – posle više kolektivnih izložbi, samostalna retrospektiva i to na okruglo 30 godina – sa preko 330 radova – naterala me je da napravim najradikalniju selekciju i bacim – najviše „papira“ : ozalida, pausa, skica (ikad) – tačnije, da sve digitalizujem !
Bilo je jasno da za par godina, više ni računari neće imati CD čitače – te da će jedina arhiva – biti na USB stick - u. Pritom moja karijera nije počela ulaskom u ULUPUDS (1983) – nego je imala prethodni period od 5. godina, u kojima sam (kao apsolvent Arhitekture) imao preko Autorskih agencija – 47 autorskih Ugovora (najviše arh. maketa) – sa prosečnom zaradom od 1.800.- DEM mesečno – ili preko 2.200.- DEM po autorskom radu (prema evidenciji arhive kurseva NBJ i NBS) ! Toliko nisam nikada kasnije (u istrom vremenu) – zarađivao u karijeri diplomiranog arhitekte.

Pošto sam , dakle, svaku skicu morao da propustim kroz ruke, sam ili uz pomoć suseda (velikih kopirnica – malih „štampara“) od 330 radova za 35 godina – izabrao sam (od arhitektonskih) – 24 projekta – prelomljenih na isti način na A3 formatu. Ali onda su počeli da se ređaju patenti, pronalasci, konceptualni (ritualni) enterijeri, kao i najrazličitiji tekstovi – eseji, kolumne, polemike, kao i 5 (od onih „nepostojećih“) PROGRAMA za sufinansiranje – Ministarstvu kulture i Sekretarijatu za kulturu Grada – među kojima je „ostao u fijoci“ i ovde pominjani PROGRAM rekonstrukcije S.Sajmišta !
Čitava izlošba je predstavljena sa 55 panoa A3 formata – i najvećim delom stala na jedan promo DVD od 4,35 GB – koji (nadam se većina vas ima) !!!

KOPERIKUS „SVET+INFO“ 15.03.2013 (12 min.)


ART – INFO portal – 14.03.2013

Što se ALIJANSE tiče, ona je za tih 5 godina održala više značajnih tribina (na sajtu je i jedna koju je zabeležio RTS) – ali i pokrenula mnogo tema i programskih kompleksa – koji se na sajtu www.nvoaua.com  - i danas zovu klubovi. Ono što je zanimljivo je da smo kod osnivanja (2008) raspisali „konkurs“ za Master kandidate (pre registracije) i javilo se 27 diplomiranih arhitekata - sa državnog fakulteta. Ove (jubilarne) 2013 smo ponovili poziv „studentima“ – i javilo se 25 (od 27) istih arhitekata sa našeg Fakulteta, koji su čekali poziv ALIJANSE !!! Kad smo ih malo anketrirali – došli smo do porazne statistike – da nisu pravili planove o „povrtlarskim poslovima“ sa novom vlašću (što bi rekao dragi Bata Kara – Pešić) – sačuvali su „obraz struke“ – bili nezaposleni i bavili se nekim „svojim istraživanjima“ – o svome „ruhu i kruhu“ !?! Pa ako ALIJANSA nikome ništa ne duguje – duguje ovim vernim kolegama ZNANJA – onoliko, koliko smo to rekli  u nedavnom PROGLASU ALIJANSE – koji ću ponoviti na kraju ovog - vremeplova !

Ipak – vidite udeo ALIJANSA u četvorostruko jubilarnoj 2013 godini :
30.GODINA UMETNIČKOG RADA MARINA R.

na blogu : PRIZIV SAVESTI 1102 2011www.marinrajkovic.blogspot.com










Нема коментара:

Постави коментар