5. 10. 2018.

FRANKENŠTAJNU Država daje "licencu" - LEGALIZACIJA

10. godina NVO AUA (II. epizoda vremeplova)
ANATOMIJA DESTRUKCIJE ESNAFA NEIMARA

Moram vam reći, da posle prve priče o „nadri investitoru“ – koga je pohvalio (verovali ili ne – na prezentaciji knjige) Dr.Ratko Božović – to je mene toliko okupiralo – da sam se još dugo bavio fenomenima NOVIH INVESTITORA – ali ne „prosvećenih“ – za koga ću kao uzor uzeti -  Čiča Iliju KOLARCA – nego i ostalima – nedostojnim pomena.

Od prethodno pomenute knjige (2000.) i Batinih recenzija (2003 kad smo ostali bez Zorana) – do 2007. kada sam prvi put objavio nešto, o ovom naopakom nakotu od svih instanci Vlasti – „licenciranih investitora“ – prošlo je dakle 3, odnosno 7 godina. U tom međuvremenu – moja percepcija „benigne štetočine“ – sagrađena od puzzla mojih pravih investitora – kojima sam (sa suprugom arhitektom)  godinama projektovao i izvodio šta god im je trebalo – tako da smo postali, višegodišnji prijatelji – dok ih neko, nekim „lex specialisom“ – nije obrisao iz posla – i kao „malu privredu“ (IV.generacije) koja je nasledila porodične poslove – i kao srednju klasu na kojoj je „stojala“ Zemlja !

Časopis ARHITEKTURA mi je 2007 godine otvorio prostor za tematsku kolumnu, koja je imala 24 nastavka (2007,08,2009) pod jedinstvenim naslovom : „Anatomija destrukcije graditeljskog Esnafa“ . Kako je pomenuti fenomen od karikaturalnih – počeo da dobija – groteskne oblike – smatrao sam (onako Gandijevski, ili kao u ZENU) da treba odmah ponuditi „pozitivan primer“ – u kome sve probleme rešava ZNANJE – kako između investitora i projektanta – tako između regulative i operative. Moj biser iz naše graditeljske tradicije – bio je Čiča Ilija KOLARAC – perjanica „zadužbinarstva“, za koje sam tvrdio da je duboko u našoj tradiciji ...i da nam samo treba jedan novi Čiča Ilija – nazvao sam ga :“Prosvećeni INVESTITOR  XXI. veka“ – i imao je tri nastavka.

Sva tri teksta su u prilogu i svedoče kako sam ja predlagao – da rehabilitujemo našu Struku. Tada sam čak pisao da je u „Inženjerskoj Komori“ (arhitekt – najstariji zanatlija na svetu – „podsekcija sekcije projektanata“ – negodujući). Osim što sam prevideo nadolazeću svetsku recesiju – nisam nikako mogao pretpostaviti – šta će se desiti 2013 - kada ta prava IKS – bude imala 23.000 licenciranih inženjera i tehničara – svih specijalnosti – uredno klasifikovane u odgovarajuće Sekcije (kako god) ! Neka nova Vlast pored 23.000 licenciranih stručnjaka – kod APR (2013) – registruje paradržavnu (protivustavnu) tzv. Inženjersko – trgovinsku Komoru – sa jednim zaposlenim, čiji je jedini zadatak – da na svim provladinim medijima „prodaje maglu“ (da ne kažem nešto ružnije“ – jer je kao građevinski tehničar bio jednako specijalista
i za saobraćaj i za građevinarstvio i za infrastrukturu 
– upravo kao Gospođa Ministarka sva ta tri Resora !

Dakle, strasno zagovarajući „zadužbinarstvo“ – kao model našeg
nacionalnog „new deala“ – ja sam te 2007 – napisao i ovo :
            Nije moguće izbrisati iz genetskog zapisa – uz svu gramzivost ljudsku – nije moguće izbrisati iz arhetipskog kolektivnog pamćenja jednog naroda - mitove kao sto su : KTITORI koji su gradili crkve i manastire – donatore koji su ostavljali LEGATE – zadužbinare koji su podizali Univerzitete kao Ilija KOLARAC !!! To je autentična tradicija Srpskog naroda koja pokazuje patriotizam stvaranjem i GRAĐENJEM 
– a ne, rušenjem i pustošenjem «u ime naroda»!

Pošto sam (u drugom nastavku kolumne) markirao sve „prenatalne“ deformacije – novorođenog „Frankenštajna“ – ja sam pokušao da mu suprotstavim – pozitivan primer tradicije zadužbinarstva, na primeru Kolarčevog Univerziteta. Napravivši perfektan „rendgenski snimak“ – utiranja puta malverzacijama i sprezanja sa Državom – predložio sam zatim – šta bi trebalo da uradi „Prosvećeni investitor XXI veka“. Treba da objedini „magijske alate“ (kako sam rekao) RAZVOJA – objedinjujući  znanje – pare i odlukuna svom imanju – o svom trošku – okupvajući stručni investicioni TIM najboljih građevinskih stručnjaka – kao svoj „intelektualni servis“ – za sve ono – za šta prosvećeni investitor zna – da ON NIJE obučen !!!

Kako sam ja „otvorio karte“ i demistifikovao sve te „stepenice“ – na putu od zamisli – do gotove kuće – naravno sugerišući redosled poteza pomenutog tima – za ovih 10 godina sam se više puta pitao – da li je moguće – da su istovremeno – neki drugi „kompletni idioti“ – raspakivali „paket“ koji sam opisivao i da su - radeći upravo suprotno : odvajajući znanje – od para ; a pare od odluke – omogućili paralizu svih državnih aparata usluge i nadzora – i omogućili sebi – da vladaju koliko hoće !!! Za uzvrat (reket) su „Frankenštajnu“ – udahnuli „besmrtnost“ -  kredita koje nikad neće vratiti, „žmurenje“ na poreske i (recimo) komunalne obaveze – omogućujući mu time enormno bogaćenje – samo da ne mora, da ispuni ni jednu „obavezu investitora“ po Zakonu ?

Pogledajte anatomsku skicu ove „inverzije razuma“ na blogu :
PRIZIV SAVESTI 1102 2011 – www.marinrajkovic.blogspot.com




PROSVEĆENI  INVESTITOR  U  SRBIJI  XXI  VEKA (I)

Još od početka Milenijuma sam nebrojeno puta, ponovio ocenu da u Srbiji nije najgora rezultanta prethodne desetogodišnje “despotije” jedne porodice – potpuna INKOMPETENCIJA – već bezkompromisna BORBA neznalica i ignoranata za PRAVO da ono o čemu nemaju pojam, koliko nemaju pojma – da nemaju pojma - mogu javno i ravnopravno da ocenjuju i čak o tome odlučuju ! Takvih naravno po definiciji ima najviše među POLITIČARIMA – jer u ovom narodu (još od Nušića) poslednji kriterijum za njihov izbor je bila STRUČNOST. Ovo me međutim mnogo manje brine kad su u pitanju političari koji dođu sa KADROVSKIH  LISTA pošto uvek imaju onu novinarsku krilaticu da su oni ”univerzalne neznalice”- uče samo šta treba i (naravno) rade samo ono šta im gazda kaže !!! Što neko reče (mislim Akademik Pavle Savić) «...osveta LOŠIH ĐAKA koji su sačekali svojih 5 minuta...» jer bi u svakoj drugoj društvenoj konstelaciji - bili upravo NIGDE !

U svetlu ovog saznanja, mnogo me više brine naša – građevinska struka. Radi se dakle o INŽENJERIMA – koji bi po “default” – u trebalo da misle sistemski i sistematski – odgovorno i argumentovano. Oni to u velikoj većini i rade – ali imaju mali “hendikep” što vrlo retko rade sa SVOJIM PARAMA ! Naime svaka “linija” koju povuče inženjer na papiru – pokreće uvek VEĆU MASU para – koje mogu biti : državne, korporacijske, akcionarske, privatne ili dobrotvorne (zadužbinske) ...
Navedeni redosled “organoleptičkog” porekla para, nije ni malo slučajan – ali pre toga moram da vam otkrijem ko mi je ukazao na ovaj problem – a uopšte nije inženjer – ni blizu !!!

Kada sam 2000 godine objavio knjigu : “Kako najlakse upropastiti sopstvenu kuću” ( u fazi gradnje – naravno) – u podnaslovu sam napisao : ANTIPRIRUCNIK ZA MUDRE INVESTITORE. Time sam hteo da kažem da MUDAR investitor u toj knjizi može pronaći sve ono što ne treba da radi, dok gradi (u ovom slučaju porodičnu kuću) ako neće da je gradi tri puta duže nego što bi morao – i da ga košta 4,5 puta VIŠE od cene takve kuće izgrađene za potrebno vreme.

Tako sam ja poslagao kockice iz svog 20 – godišnjeg iskustva sa preko 200 investitora. Jednako tako su me razumela i dvojica prvih recenzenata knjige – koji su bili arhitekti !!! Medjutim – onda se pojavio treći  recenzent – moj dragi prijatelj sociolog kulture i doktor “slobodnog vremena” kako ja volim da zovem Ratka BOŽOVIĆa – koji je na promociji pomenute knjige neočekivano izrekao nešto - što me je nateralo na razmišljanje sledećih pet godina :
“ Autor je napisao ODU našim hrabrim kućegraditeljima – koji su u nejnenormalnije vreme - ugradili pare u zemlju, tako da više nikada ne mogu da ih vrate u džep – i pritom od sebe napravili nove poreske obveznike u Zemlji koja menja Zakone kako se kome “okrene ćurak! “

Ovako markirana “lična žrtva” nepogrešivo asocira na
Našu nacionalnu - investicionu tradiciju ZADUŽBINA!

Je li to već u par rečenica vrlo slojevito stratifikovana DEFINICIJA idealnog INVESTITORA pre svega u zemljama, u vreme i u prilikama – TRANZICIJE ? To ume malo ko kao Dr. Ratko BOŽOVIĆ. Je li to idealni investitor XXI veka i/ili - šta mu je potrebno da bi to postao ?
Setimo se samo na kratko čoveka – legende koji se - sve šljivama i svinjama trgujući – upisao među najveće dobrotvore SRPSKE KULTURE . Čiča Ilija Milosavljević - KOLARAC ! Je li bio obrazovan ? Po sopstvenoj izjavi “ ... ja sam završio “časlovac” (tri razreda livadske osnovne škole – prim.M.R.) – a ostavljam svome narodu UNIVERZITET !”

Koja je to vrsta motiva bila kod trgovca čija je logika : kupi jeftino - prodaj skupo – i ZARADI ! E, pa - kad “pretekne” stupa na scenu građanska savest i patriotska logika : ” Ne pitam šta ja mogu da uzmem od Države – već šta ja mogu učiniti za svoju Državu ? Po čemu će me generacije pamtiti ?“ Kad IMAŠ dovoljno onda činiš dobro delo ne iz obaveze – nego iz svog ličnog zadovoljstva. Pritom naravno ne mašeš zastavama i parolama – da bi TRGOVAO svojim „PATRIOTIZMOM“ ! Inače je ovaj čovek bio 100 godina – ispred svog vremena. On je polovinom 19 veka, za prvog Predesdnika, prvog Srpskog dobrovoljnog lovačkog društva, koje je osnovao – postavio svoju ženu Anđeliju !!! Šta li bi danas rekle neke aktivistkinje !?!

Kako je čiča Ilija uz Mišu ANASTASIJEVIĆA i još nekolicinu uspeo da dobije najelitnije gradske lokacije i podigne impozantne građevine od po (“Kolarac” recimo) 4.500 m² ? Jednostavno ! Čiča Ilija Milosavljević – KOLARAC  angažuje Profesora Petra Bajalovića, jednog od najviđenijih tadašnjih arhitekata – koji je OCENIO gde u Beogardu treda postaviti narodni Univerzitet. Jednako udaljen od Dorćola, Kalemegdana i Antičke biblioteke – pa je tako i ušlo u plan !!!
Kako je to primala državna vlast. Personalno-Pastoralno! Poštujući LIČNI autoritet ! Kada (na primer) gospodin Nikola Pašić sretne arhitektu Bajalovića u Knez Mihajlovoj, skine šesir i kaže :  “Postovanje gospodine Inženjeru – uvek mi je drago kad sretnem Vas koji nešto gradite – STVARATE – uvek mi se ta nedelja završi uspešno !”
“ Hvala – takođe Gospodine Predsedniče – nije teško praviti graditeljske poduhvate kad Ti ide na ruku takav Predsednik - takve Srpske Vlade !” – odpozdravlja smerno uvaženi inženjer ...
Uzgred, primetite ovde, da Premijer Nikola Pašić - šeta sam - Knez Mihajlovom - bez pratnje !
Osim toga, do sada smo govorili samo o poslednjoj gornjoj vrsti investicija – o ZADUŽBINI.

O kome ili čemu se inače radi u našem DANAŠNJEM građevinarstvu ?

Pretposlednja vrsta, kakav je i junak pomenute knjige - PRIVATNI INVESTITORI su zapravo predmet našeg neposrednog interesovanja. O njima je govorio Dr. Ratko BOŽOVIĆ. Tu dakle sa jedne strane imamo graditelje sopstvenih porodičnih kuća – što je TRAJNI TROŠAK i nije “profitabilno”. Ali sa druge strane su mali investitori koji ulažu da bi im se VRATILO ! Ova kategorija po zvaničnoj statistici čini trenutno četiri petine našeg ukupnog građevinarstva. Oni bi trebalo da budu STUBOVI novog Srpskog društva koji BI za 10 do 15 godina MOGLI da nam VRATE SREDNJU KLASU – da bar naša deca žive “kao sav normalan svet” ! Mogli bi ?



PROSVEĆENI  INVESTITOR  U  SRBIJI  XXI  VEKA ( II )

            Šta se danas dešava kod nas u zemlji koja je nakon proteklih 15 godina - po svim socio – ekonomskim parametrima - VRLO slična ekonomiji zamalja koje su izgubile II svetski rat ? Velika graditeljska ekspanzija, izgleda k'o preporod, jer svuda u svetu gradnja VUČE napred ! U Srbiji je međutim, danas nažalost jedina opsesija – kako da UZMEŠ PARE – a ne radiš ništa ? Kako da «skrpiš« neku «kintu» i kupiš makar garsonjeru - PA DA JE RENTIRAŠ ? Neverovatna ideja o kojoj već pišu kolumnisti nekih tiražnijih evropskih novina – ima smisla samo dok «snalažljivi» iznajmljivači ne predju 50 % - jer kome će posle toga graditi – izdavati - prodavati stanove ? Jer na kraju - celu cenu plaćaju oni - koji IZNAJMLJUJU stanove !!!

            Ideja bi bila smešna da nije tužna. Iznikao je čitav soj BOGATAŠA za koje je Diznijev Čika BAJA – Titov pionir ! ZAŠTO ? Zato što su bez trunke mašte – isto kao i političari ! Oni «zatrpavaju» placeve od tarabe do tarabe – gomilaju kvadratne metre proizvedene po najnižoj proizvodnoj i sa najvišom prodajnom cenom. Možeš ih prepoznati po «passwordu» 063 – prodaja – kako to lepo objasnjava Internet portal A4A («O63 - URBANE VILE – «grupa građana» - autor splitski arhitekt Mišo DUNOVIĆ)
            Kako ovi anonimusi sa 063 to rade ? Čast izuzecima – po vrlo pojednostavljenom šablonu BEZOBRAZLUKA – « Ako prođe – PROĐE – puna šaka brade !» Najpre «naduvaju» (dozvoljene) kvadrature 30 – 50 %. Zatim arhitekti koji je na to stavio pečat svoje licence plate tanjir supe – jer im on ne da ništa više od jedne UGAONE SLIKE (renderovanog) modela kuće koja tek treba da nikne – ne bi li «mudro» zaštitio svoje autorstvo. «Investitori» ovaj ćošak (ćorak) kulise buduće kuće odštampaju u full coloru velikog formata za TABLU na gradilištu, a šta se «iza kulise» nalazi u zgradi – neka razbijaju glavu kupci stanova ? Na njih se inače (u pravilu) prebacuju svi komunalni doprinosi za pojedine infrastrukturne priključke. Isto kao što se doprinosi za zemljište, porezi i takse na kvadrature, participacija u opterećenju infrastrukturnih mreža – nipošto ne plaća – ako se ne mora – ali o tome kad dođemo do uloge Države.
            Pri svemu je «kolateralna šteta» da se finansijski unište par sjajnih malih,dinamičnih i operativnih PODIZVOĐAČA – koji se ne isplaćuju – kao ni «navučeni» akcionari ako dopuste. Ako dakle – ne tuže odmah „nadri – investotira“ !!!

            Ne radi se tu uopšte o gomilanju bogatstva - čak ni o njegovom “mutnom” poreklu. Svaka velika koncentracija kapitala počela je na “prljavim poslovima”. Čim medjutim - nagomilaju bogatstvo – njihov neposredni interes postaje ZAŠTTITA tog istog bogatstva. Onda postaju neočekivano plemeniti, (Bože – opet Nušić) – traže SVOJE MESTO u vlasti – u “podeli karata”! Za to je po istorijskim tablicama potrebno upravo oko 15 godina – kao u Americi od 1925 do 1940 ! Kupovina „diploma“ i besomučna pljačka „Dr“ titula – se podrazumeva !
Ne radi se dakle ni samo o korupciji ! Svugde i uvek u svetu OLIGARHIJA se “češala” o “pune kazane”. Ovde se međutim, sada već - «cedi suva drenovina»! Proizvodnja = 0 !!!

Ovde se radi o nakazno KARIKATURALNOM  shvatanju  patriotizma !?!

Naša nova vlast ovoga Milenijuma nasledjuje jedan od najboljih Zakona o izgradnji (iz 1997), vrlo sličan onome iz 1935 – koji je bio najbolji evropski gradjevinski Zakon sa malo preko 100 članova i koji je prepisalo nekoliko razvijenijih zemalja Evrope – jer je on sadržavao sve principe Dubrovačke Deklaracije iz 1289 u kojoj je nedvosmisleno “propisano” šta čini grad, šta je ulica, a šta trg, šta je kontinuitet fasade, a šta linija “krovnog venca” u gradskoj ulici ...
To nema veze sa (današnjim) brojem potrebnih PARKING MESTA – radi se o principima koji u svakom vremenu i svakoj tehnologiji - grad čine gradom. Ili ga ne čine ? Kako je Nova Vlast “popravljala” ovaj Zakon – da bi omogućila «bržu izgradnju» gore opisanim «investitorima» sa kojima je ona u «new deal» - u ? Uredbama koje zvuče recimo ovako :

“Uredba o izmeni Uredbe o prestanku važenja Uredbe o obaveznoj proizvodnji određenih građevinskih proizvoda i pružanju usluga i o uslovima davanja na privremeno korišćenje sredstava ili lokacija preduzeća”

Da ne poveruješ ? Prosto se pitate da li je strašnije ovo ili onih 63 % nepismenih (ili “funkcionalno pismenih”) Srba !?!
Država osniva Inženjersku komoru u kojoj su arhitekti podsekcija – sekcije projektanata !!! Isti oni arhitekti koji su od Inhotepa, preko Paladia, do Brašovana ili pomenutog Bajalovića, bili inženjerska elita – jer su PRVI – niodčega – na belom papiru IZMIŠLJALI KUĆU i time donosili POSAO svim specijalizovanim inženjerima, odnosno «hranili im porodice» ...


Armin Dželjadini ima 5.godina.(prilog iz 2007) Rođen je u Nemačkoj.
Kada su ga prvi put, roditelji („gest-arbaiteri“) doveli u Srbiju da upozna
rodbinu – zamolili su ga da nacrta : kakve su kuće u Srbiji – a kakve
u Nemaćkoj – da li ima razlike ?



PROSVEĆENI  INVESTITOR  U  SRBIJI  XXI  VEKA ( III )

Kako Država štiti gradjevinsko i spomeničko nasledje ? NIKAKO jer nema stav prema nasleđu! Za «zaštitu baštine» zadužena su DRUŠTVA ZA ZAŠTITU ovoga i onoga (što nesporno vapi za ZAŠTITOM) ali su (bez uvrede) članovi Društava po pravilu penzioneri, bez prebijene pare bez ikakvog uticaja, koji najčešće nisu pročitali ni flajer o predmetu zaštite. Oni mogu samo da (oprostite) «kevću» na vlast... Pa zašto bi ih onda «država» uopšte «zarezivala» ?
Ona ima ozbiljnija posla :
Iz intervjua u intervju funkcioneri Vlasti sve radikalnije POJEDNOSTAVLJUJU proceduru dobijanja Građevinske dozvole ! Pa iz intervjua u intervju sve više ulažu u globalizaciju Katastra Srbije – jer je to “ ... jedan od osnovnih preduslova za uređeno društvo !!! “ Onda ih uhvati nostalgija za ranijim velikim građevinskim gigantima kao Trudbenik, Kongrap, Neimar, Enrgoprojekt,  Mašinogradnja i bezbroj drugih (sada, kad bi mogao “lavovski” da se ugradiš) - ali su ih pretekli ruski tajkuni koji su na nivou Država - ostali bivšem Jugoslovenskom građevinarstvu dužni vrednost višestruke ratne odštete koju su naplatili Nemcima 1945 godine.
Naša Bratja Rusi ! Konačno očajavaju nad “…sporim procesom privatizacije, nedostatkom  VIZIJE i kvalitetnih „menadžera“ - koji bi ovu oblast POVUKLI U RAZVOJ !”

Pa bojim se gospodo političari da ste ostali sa pogrešne strane ogledala !

Pre više od 20 godina jedan moj dobar prijatelj (koji me je pre toga fascinirao) svojom odnegovanom veštinom strukturnog mišljenja u projektovanju i planiranju i bio moj uzor kao vrstan pisac – jednog dana je neočekivano izjavio da prelazi u politiku ! Na zaprepašćenje nekoliko kolega - objasnio je mirno kako je konačno shvatio kako vlast funkcioniše :
ODVOJ PARE OD ZNANJA – ZNANJE OD ODLUKE – i vladaćeš koliko hoćeš !!! – te tako moj prijatelj ode u savetnike !!! Još u Brozovo vreme ! Nepovratno – u «stručnjake» u politici.

Ako je PROSVEĆENI investitor potencijalni beočug razvoja – onda je prva stvar koju mora da uradi - da ujedini ove tri « magijske alatke » upravljanja : pare – znanje i odluku !!!

Nije moguće izbrisati iz genetskog zapisa – uz svu gramzivost ljudsku – nije moguće izbrisati iz arhetipskog kolektivnog pamćenja jednog naroda - mitove kao sto su : KTITORI koji su gradili crkve i manastire – donatore koji su ostavljali LEGATE – zadužbinare koji su podizali Univerzitete kao Ilija KOLARAC !!! To je autentična tradicija Srpskog naroda koja pokazuje patriotizam stvaranjem i GRAĐENJEM – a ne mržnjom, rušenjem i pustošenjem «u ime naroda»!
            Potreban nam je samo jedan PROSVEĆENI INVESTITOR da ponovo u Srba poseje klicu ZADUŽBINARSTVA koja nikada nije usahnula u svesti naroda .
            Verujem naime da ako je taj mali, ali prosvećeni investitor - naša budućnost – onda će mu se staviti na raspolaganje upravo INTELEKTUALNA ELITA – inženjera, planera, programera, koji više od decenije plaćaju krvavu cenu sopstvenog izbora - da im niko u gornji džep sakoa ne zatakne Radovanovu ČLANSKU KARTU Biblioteke !!! Treba najpre jednostavno «zaobići» stručnjake u politici i uspostaviti direktnu vezu para i znanja – investitora i stručnjaka !!!
            Zamislimo sada PROSVEĆENOG INVESTITORA - čovek srednjih godina koji je dobio na korišćenje zemlju (na 99 godina), nasledio pošten biznis od oca - ili dobio na poklon od tetke iz Amerike (bez naslednika) određenu sumu novca – ili još bolje NEKRETNINU – najbolje nam odgovara : «zaštićeni spomenik kulture» !

On je nesporni vlasnik !!!

(10.godina kasnije ćemo se pitati – kako se može doći u posed – poseda i privilegija – prim.MR)

Pojavljuju se dakle (ravnopravno) svi na početku pomenuti mogući izvori „ličnog“ investiranja. Šta dakle preduzima «dobrostojeći» investitor znajući da nije OBUČEN da gradi ili restaurira ? Okuplja svoj STRUČNI INICIJATIVNI TIM vlasnika – investitora. Kao Bili Gejts kada je 1994 okupio najjače programere do kojih je mogao da dođe i tražio od njih da mu naprave novi Operativni sistem (Windows 95) u stvari novi «interfejs» koji će (samo mišem) moći da koristi i njegova tašta - kojoj se «digne kosa na glavi» kad u dnevnoj sobi, ugleda uključen unukov PC. To je bio jednokratni ulog koji je Gejtsa učinio najbogatijim čovekom na svetu.

On je visestruko nadprosečno platio svoj tim – jer je okupio najveće sveske «zverke» programiranja u tom trenutku. Nisu oni radili kod njega za platu – oni su se samo sastajali da razmene rezultate faza svoga rada. Oni su za Bilija bukvalno radili nekoliko desetina sati + nekoliko desetina godina iskustva – da bi bili sposobni da naprave najbolji operativni sistem (tog trenutka) na svetu – bar po plasmanu. Ovde se radi o istom – prema prirodi svoje investicije PROSVEĆENI INVESTITOR okuplja svoj TIM od planera, urbanista, projektanata, dizajnera, bankara, planera investicija, menađera...

Sta je cilj Tima ?  Da bude uvek dva koraka ispred Države !
Investitor recimo dođe kod urbanista i kaže gde bi počeo određenu delatnost - oni odgovaraju : Za vašu lokaciju još nije uradjen Detaljni plan – ne znamo šta će tu biti prioritet ... Član stručnog tima nastupa sa ponudom tri modaliteta KOMPROMISNE FUNKCIJE i odmah se potpisuje Protokol o sporazumu vlasnika i Države oko «namene lokacije» ...
Onda Investitoru u Zavodu za zaštitu spomenika kažu – nažalost vas objekat je Spomenik kulture i podignut je da bi organizovao izložbe još davne ...»Kad Bonaparta beše na Ruse ...» Nastupa član Saveta koji Zavodu nudi da investitor (zajedno sa Opštinom) opremi izložbeni salon - ali da posetiocima izložbe može ponuditi svoje proizvode – jer je on mlekar – pekar – apotekar ...
Sta je zadatak Saveta ? Da uvek bolje od resornog ministra bude obavešten o stanju regulative za određenu vrstu delatnosti i lokaliteta – kao i o prioritetima koje će aktuelna Vlast stimulisati u narednom razvojnom periodu. U tom smislu da svestrano i maksimalno «servisira» investitora SRUČNIM ZNANJIMA kojima on po prirodi stvari – ne raspolaže.

Šta je svetinja Saveta ? Da je tako dobro plaćen od investitora da nijedan član Saveta nije podložan korupciji, niti je spreman da u tome posreduje – jer mu je najsvetiji zadatak povratak digniteta i uvažavanja sospstvenog inženjerskog Esnafa.
Vrlo jednostavno : Svaka investiciona odluka je NAJJEFTINIJA «na papiru» u fazi projektovanja. Prosvećeni investitor to zna i zato plaća svoj Stručni inicijativni TIM – da ga spreči da sipa pare u «rupu bez dna» naše potpuno haotične i maksimalno korumpirane regulative ...

Šta se očekuje od Države ? – Ništa ! Samo da zaboravi morbidne GENERALNE PLANOVE Svetle Budućnosti za narednih 20 godina i da negde pročitaju da u svetu odavno postoji živi model (u svakom smislu) koji se zove KONTINUIRANO PLANIRANJE RAZVOJA !!! To globalno. Lokalno je dužna da odvoji «žito od kukolja», odnosno da napravi DRASTIČNU RAZLIKU medju inženjerima – i markira one - koji svojim STRUČNIM POTPISOM ispod broja svoje licence zaslužuju – ZATVOR , od onih koji za isti potpis ispod svoje licence zaslužuju GRAND PRIX  na državnim (budžetskim) Konkursima za (recimo) javne objekte, odnosno koji po Zakonu rade svoj kreativni posao.
Od tog trenutka više nijedan inženjer ne bi čuo od svog investitora dve antologijske rečenice : «Ne plaćam NIŠTA dok ne vidim GOTOV posao !!!» jer je Zakon ODREDIO uslove, a IKS cene; i druga : «Ja tebe plaćam da mi napišeš POZITIVAN izveštaj (bez obzira šta imam u/od/kao projekt/a) .
Ove dve rečenice su naime šifra prepoznavanja
prodavaca BUDUĆIH nekretnina – zovi 063...




Sa ova tri teksta - počela je kolumna u 24 nastavka 2007 - 2009. godine
u stručnom časopisu ARHITEKTURA pod naslovom :
ANATOMIJA DESTRUKCIJE GRAĐEVINSKOG ESNAFA 

  















Нема коментара:

Постави коментар